Fatihname minyatür sergisi Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde

Fatihname minyatür sergisi Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde

Fatih Sultan Mehmet'in hayatının kronolojik şekilde minyatürlerle anlatıldığı sergi sanatseverlerle buluştu.

Yeditepe Bienali kapsamında, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortaklığı'nda düzenlenen sergi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde ziyarete açıldı.

Sanatçı Reza Hemmatirad'ın öncülüğünde Fatma Şahin, Feyza Şen, Hatice Uzun, Mağfirat Onat, Nihal İpekçi, Nurdan Yiğit, Şeyma Çınar, Ümmügülsüm Terzi ve Zeynep Tuğ'un Osmanlı Padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in hayatını kronolojik olarak anlatan minyatür çalışmalarından oluşan proje kapsamında 88 minyatür çalışması hazırlandı.

Bu çalışmalardan 50'sinin yer aldığı sergi, 15 Mayıs'a kadar Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde görülebilecek.

Algan Sanat Grubu sanatçısı Ümmügülsüm Terzi, açılışta yaptığı konuşmada, 2. Mehmed "Fatihname" isimli grup sergisinde 6 yıldan fazla sürede hazırlanan 50 eserin yer aldığını ifade etti.

"Fatih Sultan Mehmet'in işlenmediği tarzda bir 'Fatihname' oluşturmak için çalıştık." diyen Terzi, sergideki minyatürlerde hem klasik sanatların soyunu devam ettirecek hem de modern tarzda işlenmiş sıfır projeler görüleceğini vurguladı.

Mehmet İbrahim Ağaoğlu: Güzel bir insanın fethettiği şehirde, güzel bir sergi

Klasik Türk Sanatları Vakfı Başkan Yardımcısı Mehmet İbrahim Ağaoğlu, Bienali son sergi açılışında güzel insanlarla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Güzel bir mekanda, güzel insanları gördüğünde aklına geldiğini belirttiği bir hikayeyi anlatan Ağaoğlu, "Güzel bir insanın fethettiği bir şehirde, onun hayat hikayesiyle, güzel insanlarla, güzel bir serginin açılışını gerçekleştiriyoruz. Yeditepe Bienali'nde emeği geçen sanatkarlara, Algan Sanat Grubu hocalarına güzel, hayırlı, bereketli bir ömür diliyorum." dedi.

Hikmet Barutçugil: Bilim gibi sanat da tekamül etmek zorunda

Ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil ise serginin 2 senelik araştırma ve hazırlığın ardından 5 yıllık üretim süreci sonucu ortaya çıkmasının her türlü takdirin üzerinde olduğunu söyledi.

"Bilim gibi sanat da tekamül etmek zorunda." diyen Barutçugil, Yeditepe Bienali sayesinde İstanbul'da bir sanat rüzgarı hatta adeta sanat fırtınası estiğini savundu.

Yusuf Şahin: Tarihi gerçekleri sanatla bugünün nesline anlatmak güzel düşünce.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin ise "Tarihimize özellikle sanatın ışığıyla bakmak, tarihi gerçeklerin sanatla bugünün nesline anlatmak güzel düşünce. Bu projeye emek veren bütün sanatçılarımızı tebrik ediyorum." ifadesini kullandı.

Ahmet Esad Şani - AA


Benzer Haberler & Reklamlar