Çingene Kızı mozaiğinin kaçırılan 12 parçası geri geliyor

Çingene Kızı mozaiğinin kaçırılan 12 parçası geri geliyor

Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nde, 1960'lı yıllarda kaçak kazırlarla çıkarılıp yurt dışına kaçırılan ve 2012'de ABD'nin Bowling Green Üniversitesi'nde olduğu belirlenen 'Çingene kızı' mozaiğinin eksik 12 parçası, Türkiye'ye dönüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çalınan tarihi eserlerin iadesi hakkında imzalanan protokolün yerine getirilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Bowling Green Üniversitesi yetkilileriyle görüşmek için ABD'ye gitmişti.

 'Çingene kızı' olarak ünlenen Zeugma’nın ünlü “Maenad” mozaiğinin eksik 12 parçası'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York’tan dönen uçağı ile geri getireceği belirtildi.

Zeugma Antik Kenti'nde, 1999 yılında, Belkıs harabelerinin kurtarılması sırasında bulunan M.S. 2'nci yüzyıla tarihlenen Maenad Villası'nın yemek odasının dikdörtgen tabanına ait olan ve kentin simgesi haline gelen 'Çingene kızı' mozaiğine ait eksik bordürlerinin, 1960'lı yıllarda kaçak kazılarla gün yüzüne çıkarılıp yurt dışına kaçırıldığı ve 2012 yılında ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Üniversitesi'nin girişindeki Wolfe Sanat Merkezi'nde sergilendiği belirlendi.

Mozaiklerin görsellerini Zeugma’da kazı yapan arkeoloji profesörü Kutalmış Görkay, Kültür Bakanlığı’na 2012’de vermişti. 12 mozaik parçası Bowling Green Üniversitesi’nin Wolfe Sanat Merkezi’ne antikacı Peter Marks 35 bin dolara satmıştı.

İki ülke arasındaki diploması trafiğinin ardından 'Çingene kızı'nın etrafını tamamlayan 12 parçanın iadesi için geçen Mayıs ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğu'nda iade protokolü imzalanmıştı.

15 Mayıs’ta Kültür Bakanlığı adına Türkiye’nin Şikago Başkonsolosluğu’nda New York’ta görevli Kültür Müdürü Tülin Sermin Özduran ile Bowling Green Üniversitesi Rektörü Dr. Rodney Rogers, Sanat Fakültesi Dekanı Dr. Raymond Craig ve Rektör Yardımcısı Sean P. Fitz- Gerald, mozaiklerin Türkiye’ye geri verilmesi anlaşmasını imzaladılar.

Mozaiğin izlenmesi ve geri getirilmesinde Genel Müdürlüğün “Kaçakçılık Dairesi” görevlileri etkin çalışmışlardı. Anlaşmaya göre, Türkiye mozaiklerin kopyalarını üniversiteye gönderecek.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar