Bilinen en küçük maymun fosili Peru'da keşfedildi

Bilinen en küçük maymun fosili Peru'da keşfedildi

Peru'daki Amazon Ormanlarından yeni bir maymun türüne ait olduğu tespit edilen dünyanın en küçük maymun fosili bulundu.

Duke Üniversitesi ile Peru'daki Piura Ulusal Üniversitesi'ne mensup Perulu ve Amerikalı bilim insanından oluşan paleontoloji ekibi, Peru'daki Amazon Ormanlarında Alto Madre de Dios Nehri kenarında yaklaşık 18 milyon yıllık olduğu tespit edilen şimdiye kadar bulunan en küçük fosil maymuna ait fosil buldu.

Paleontolog ve arkeologların nehir kıyısından topladıkları fosilleri ayıklarken fark ettiği fosilinden bir çay fincanı ya da en fazla bir hamster büyüklüğündeki maymunun daha önce varlığı bilinmeyen yeni bir tür olduğu belirtildi.  Yeni Türe “Tanrı Nehrinin Annesinin Küçük Maymunu" anlamına gelen "Parvimico materdei" adı verildi. 

Parvimico materdei maymun türünün aynı zamanda Yeni Dünya (Amerika Kıtası) maymunlarının fosil kayıtlarında yer alan 15 milyon yıllık boşluğu kapatmaya yardımcı olması açısında da önemli olduğuna dikkat çekildi. Maymunların Güney Amerika’ya Afrika’dan 40 milyon yıl önce geldiği tahmin ediliyor. Bugün Amazon yağmur ormanlarında 150'den fazla maymun türü yaşıyor. Yeni Dünya'da maymun türlerinin  hızla çeşitlendiği düşünülüyor. Ancak fosil kayıtlarında 31 milyon yıl önceden başlayıp, 13 milyon yıl önceye kadar süren hayli uzun bir boşluk yer alıyor. Paleotologlar açısından bu çözülmesi gereken öenmli bir gizem ve yeni tür bu gizemi çözmek için bir umut.

Aaştırmacılar, palentolojik keşif gezisi sırasında önce nehrin çevresindeki kumtaşı ve çakıl yığınlarının içinde buldukları kemikleri ve fosilleri torbalara doldurdular. Daha sonra kalıntılar elenerek, fosilleşmiş dişleri, çene parçaları ve kemikler ayrıştırıldı. İçlerinde yüzlerce kemirgen, yarasa ve muhtelif hayvan fosillerinin yer aldıı yaklaşık 2 tonluk balçık içinden küçük maymuna ait diş fosilinin bulunması gerçekten büyük şans olarak yorumlandı.

Güney Amerika’da yaklaşık 40 yıldır paleontolojik araştırmalar gerçekleştiren Duke Üniversitesi'nin evrimsel antropoloji profesörü Richard Kay, “Primat fosilleri hayli nadir. Bu fosilin bulunması gerçekten büyük şans. Hem de bir çivi başından çok az büyük olmasına rağmen elerken elimize geçmesi çok büyük şans" dedi.

Yeni keşfedilen türle ilgili bilimsel makale 23 Temmuz’da İnsan Evrimi Dergisi’nde yayınlandı. 

Zülfikar Emin - Arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar