Arkeolog Prof. Dr. Gürcan Polat artık bir roman kahramanı

Arkeolog Prof. Dr. Gürcan Polat artık bir roman kahramanı

Yazar Şahin Boran'ın kaleme aldığı Antandrostaki Kimmerya başlıklı roman, Antandros Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat'ın yanı sıra Yasemin Polat, Murat Bostancıoğlu , Uğur Bostancıoğlu, Ali Deveci, Şaban Kazdağlı, Namık Tuncel Salgın ve Suat Salgın'ı da tarihi bir kurgusal maceranın kahramanları arasına kattı.

Eğitimci yazar Şahin Boran “Antandrostaki Kimmerya" roman serisinin ilki olan Parşömen'i yayınladı. Arkeolojik gerçekler ve füturisk öğeleri barındıran bir distopya içeren kitap okurlarına tarihi mekanlarda geçen akıcı bir serüvenin yanı sıra tarihe farklı açıdan bakma şansı verecek bilgi kırıntıları ve seyahati sevenlere ilginç gezi rotaları sunma şansı da veriyor.

Eserini "Ekolojik Yaşam Distopyası" olarak tanımlayan Öğretmen Yazar Şahin Boran, "Antandrostaki Kimmeryalı" adlı eserinde Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege'nin tarihi mekanları arasındaki tarihi bağları kurgusal olarak bir macera ekseninde yansıtıyor.  Yazarın  Ayvalıklı olması ve arkeolojik keşiflerle yakında ilgilenmesi onun hem coğrafya hem de tarih unsurlarını romanına kolaylıkla eklemlemesini sağlıyor.

Romandaki olayların ama ekseni  Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Kazdağları'nın eteklerinde yer alan Antandros Antik Kenti. Antik çağlarda kaybolan bir parşömenin izinin sürülmesini konu edinen macera 2 Temmuz - 4 Ağustos tarihleri arasında kurgulanmış.

Truva Savaşları ve öncesinde Anadolu'ya giren Kimmerler ile Amazonların Antandros ve çevresinde uzun yıllar yaşadıkları tezinden yola çıkan yazar, eserinde yüzyıllar geçtikten sonra Kimmeryalıların torunlarının günümüzde Kuzey Ege'nin Edremit Körfezi bölgesinde yaşadığı varsayımından yola çıkarken, Ayvalık, Edremit, Akçay'da yaşayan tanınmış simaları hikaye kahramanları arasına katıyor.

O isimlerden biri de arkeoloji dünyasının tanınmış arkeologlarından Antandros Antik Kenti Kazı başkanı Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat. Gürcan Polat'ın eserde ilk sahneye çıktığı yer doğal olarak kazı evi. Prof. Polat öğrencilerine "Arkeoloji nedir?" diye soruyor ve sonra kendisi tiyatral bir dille sorusunu cevaplıyor... Verdiği cevap esnasında "bütün hikaye bir insan evladının ilk köfteyi tasarlayıp, kızartmasıyla başlar.  Arkeolojik kazılar sırasında elde edilen bulgulara dayanarak, çok çok eski bir zamanda, mangal kültürünün keşfedildiği bir mağarada ilk köfte ziyafetinin verildiğini söyleyebiliriz" diyor. 

Bunun üzerine Yasemin Hoca, Gürcan Polat'a yönelip serzenişte bulunyor ve "Haydi ama, gizem fazlasıyla kötü etti midemizi" diyor. Gülüşmeler üzerine Prof. Polat, çareyi Altınoluk'un tanınmış bir köftecisinde ekibe köfte ısmarlamakta buluyor...

İşin esprisi bir yana eserin ana omurgası da aslında Prof. Dr. Gürcan Polat'ın arkeolojik varsayımları üzerine kurgulanıyor.

İstanbul'da Hırkai Şerif Ortaokulu Müdür Yardımcılığı görevini de yürüten Şahin Boran romanıyla yaptığı açıklamada, "Kitabın, arkeoloji ve geleceğimizin güvencesi tohumlar üzerine kurgulanmış bir distopya olduğunu vurgulayan Boran, Ece, Taner ve Korkut dışındaki kahramanlar, Gürcan ve Yasemin Polat, Murat ve Uğur Bostancıoğlu, Ali Deveci, Şaban Kazdağlı, Namık Tuncel ve Suat Salgın aramızda yaşayan gerçek kahramanlardır. Romanın kurgusundaki olaylar, belirtilen tarihler arasında ya da başka zamanda hiç yaşanmamıştır. Her şeye rağmen benzer olayların yaşanmayacağını kim bilebilir?" diyor ve  "Antandrostaki Kimmerya" kitabının internet üzerinden satış yapan tüm sitelerde bulunabileceğini belirtiyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar