Arjantin’de 3 bin yıllık dikdörtgen bakır maske bulundu

Arjantin’de 3 bin yıllık dikdörtgen bakır maske bulundu

Maske; göz, burun ve ağız delikleri ile birlikte, bir yere sabitlemek için yapılmış olan küçük dairesel deliklere sahip.

Arjantin’de, Güney Amerika’nın en eski insan yapımı metal objelerinden biri olduğu düşünülen yaklaşık 3 bin yıllık dikdörtgen bakır maske bulundu. Arkeologlara göre bu keşif, Güney Amerika metal işçiliğinin Peru kökenli olduğu düşüncesine karşı çıkıyor.

Yetişkinlerin ve çocukların gömüldüğü mezarlıkta bulunan bakır maske, MÖ 1000 civarına tarihlendiriliyor. Maske; göz, burun ve ağız delikleri ile birlikte, bir yere sabitlemek için yapılmış olan küçük dairesel deliklere sahip.

Maskenin bulunduğu yerden yaklaşık 44 mil (70 km) uzaklıkta yer alan bakır cevherleri, bu maskenin yerel olarak üretildiğine işaret ediyor. Bu nedenle, Peru’da geliştiği söylenen metal işçiliğinin muhtemelen Arjantin’de de aynı zamanda ortaya çıktığı düşünülüyor.

Şubat 2008’de yayınlanan bir araştırmada Güney Peru’da yaklaşık 4 bin yaşında olduğu tahmin edilen altın objelerin bulunduğu yazılmıştı. Bundan önce 2007 yılında, Peru Andlarında MS 1000 yıllarına ait tunç eserlerin bulunduğu ancak bunların tam olarak nerede bulundukları ve bölgeye ticaret ile mi getirildiği sorusunun cevaplanmasının zor olduğu rapor edilmişti. Fakat Peru'daki yerel metal işleme delilleri hala İnka öncesi zamana ait.

Araştırmanın yazarlarına göre, bu metal obje Arjantin’in And Dağları bölgesinde yaşayan insanların, düşünülenden daha önce bakırı şekillendirmiş olduklarını gösteriyor.

Bakır eritilmesinin ve sertlik verilmesinin (metalin yavaşça daha güçlü hale getirilmesi için soğutulması süreci) kanıtları bakır üretiminde erken merkezler olarak Kuzey Şili ve Kuzeybatı Arjantin vadilerini işaret ediyor.

Araştırmacılara göre bu veriler And metalürjisini anlamak için gerekli. 

 


Benzer Haberler & Reklamlar