Anlat Troya belgeseli yayınlandı

Anlat Troya belgeseli yayınlandı

Tevfikiye Köyü'nün Arkeo-köy'e dönüşüm hikayesini anlatan 'Anlat Troya' belgeselinin yönetmenliğini İlker Canikligil ve Öncü Doğu Gürsoy üstlenirken, Troya Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan ve Yrd. Doç. Dr. Seyhan Boztepe'nin danışman olarak görülüyor.

Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası'nda 13 yıldır yürüttüğü Tarihe Saygı Projesi çerçevesinde 2018 Troya Yılında Tevfikiye Köyü'nü Arkeo-köy'e dönüştüren OPET, değişimin hikayesini; köyde yaşayan Son Troyalılar'ın anlatımı ile 'Anlat Troya' belgeseline dönüştürdü

Anlat Troya belgeseli ilk kez 19 Temmuzda beIN İZ HD'de ve ardından www.anlattroya.com'da izleyici ile buluştu.

Belgeselde Troya efsanesi, Tevfikiye Köyü'nün geçmişini ve bugün OPET'le yaşanan büyük "Arkeo-Köy" dönüşümünü, köyde yaşayan Son Troyalıların usluplarıyla anlatılıyor. Değişimi yaşayanların hikayelerinin yanı sıra, Homeros'un Ilyada Destanı animatik anlatımlarla canlandırılıyor.

Anlattroya.com adresinde interaktif hale getirilen belgeselin yönetmenliğini İlker Canikligil ve Öncü Doğu Gürsoy üstlenirken, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan ve Yrd. Doç. Dr. Seyhan Boztepe'nin danışman olarak görülüyor.

Belgeseli www.anlattroya.com adresinde izleyebilirsiniz.

OPET'in Tarihe Saygı Projesi kapsamında Tevfikiye'de sanat günleri etkinliği düzenlendi.

Farklı sanat dallarında üretim atölyelerini odağına alan etkinlik kapsamında, özellikle çocuklara yönelik yaratıcı aktiviteler düzenlendi. Çanakkale'den genç sanatçı ve tasarımcıları sanatseverlerle buluşturan etkinlikte ziyaretçiler, yerel ürünleri de keşfetme imkanı buldu.

Çanakkale'deki ilköğretim okullarıyla hayata geçirilen arkeoloji atölyesi bu kez, 9-12 yaş grubu çocukları özgün bir arkeoloji macerasına çıkardı.

Troya Ören Yeri ziyaretiyle başlayan etkinlikte öğrenci ve veliler, ören yeri konusunda arkeologlardan bilgi alırken, devam eden kazı çalışmalarını yerinde gözlemleme imkanı buldu. Anlatımlı Troya Müzesi turunun ardından Arkeo-Köy'deki arkeolojik kazı ve restorasyon atölyeleri gezildi.

Köy meydanında bulunan ve Troya temasıyla yenilenen galeri ise Çanakkale'nin farklı kuşaklardan sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yaptı.

Bu kapsamda açılan "Geçmişin Sınırında" başlığını taşıyan sergide, Berka Kınay, Berna Tükel, Burak Topçakıl, Erdal Sezer Gökçe Kınay, Hakan Yeleş, Hasan Avni Koçak, Helin Sude Boztepe, Orhan Mert ve Zafer Geyikçi'nin resim, fotoğraf, seramik, video gibi farklı güncel eserleri bir araya getirildi.

Troya'nın tarihsel katmanları ile Tevfikiye'nin yerel mirasının kesişim alanlarına odaklanılan sergi, eylül ayına kadar Tevfikiye OPET Arkeo-Köy Galeri'de ziyaret edilebilecek.
 


Benzer Haberler & Reklamlar