Aleksandros: Yunanistan kralı Alexander

Aleksandros kimdir, Yunanistan kralı Alexander, Aleksandros, Yunan Kralı Aleksandros kimdir, maymun ısırması sonucu ölen Yunan kralı kimdir,

Kral Alexander (Yunan Kralı Aleksandros); (d. 1 Ağustos 1893, Atina - ö. 25 Ekim 1920, Atina): Birinci Dünya Savaşı yıllarında İhtilaf Devletlerinin istediği üzerine savaşa girmek istemediği için tahtan indirilen babası I. Konstantin'in yerine tahta çıkan Yunan Kralıdır. 11 Haziran 1917 - 25 Ekim 1920 yılları arasında hüküm sürmüş, 27 yaşında iken bir maymunun ısırması sonucu hastalanarak aniden ölünce tahta yeniden babası I. Konstantin çıkmıştır.

Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg Hanedanının temsilcilerinden olarak Yunanistan tahtına oturan Kral Alexander'ın babası Kral I. Konstantinos, annesi Kraliçe Sophia idi. Ailesinin ikinci oğlu olan Alexander'ın eşi Kraliçe Sophia'ydı.

I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Venizelos, İtilâf devletleri yanında yer almayı isterken karısı Alman imparatorunun kardeşi olan Kral Konstantinos tarafsız kalmak istiyordu. Kamuoyunun Venizelos ve kral yanlıları olarak ikiye bölünmesiyle Venizelos hükümetten düşürüldü. Bulgaristan’ın İttifak devletleri blokuna katılarak Batı Trakya’ya girmesi ve İtilâf devletlerinin Selânik’e çıkarma yapması üzerine Selânik’teki subaylar 1916’da bir darbe yaptı, Venizelos Selânik’te kendi hükümetini kurdu. Venizelos’un yönetime gelmesiyle Yunanistan, İtilâf devletleri yanında savaşa girdi. Fransa’nın baskısıyla Kral Konstantinos 1917’de tahtı oğlu Aleksander’e (Aleksandros) bıraktı.

12 Haziran 1917'de tahta çıkan Alexandros, kısa süre sonra Yunanistan başbakanı olan Elefterios Venizelos, savaş sonrası barış antlaşmalarında diplomatik başarılar sağladı. İhtilaf Devletleri, 1920'deki Sevr ve 1919'daki Neuilly antlaşmaları ile Osmanlılardan İzmir ile Doğu ve Batı Trakya'yı, Bulgaristan'dan da Trakya'daki toprakları Yunanistan topraklarına kattı.

Aleksandros daha sonra Anadolu topraklarını alarak ülke sınırlarını genişletme tekliflerine de sırt çevirmedi.

Kral I. Aleksandros Trakya’nın Yunanlar tarafından işgal edilen yerlerini gezerken 8 Temmuz 1920’de uğradığı Dedeağaç’ta, Dedeağaç isminin Aleksandropolis (Aleksandros’un yeri) olarak değiştirildiği ilan edildi

Aleksandros’a yanındakilerle beraber Gümülcine’den Edirne’ye gelirken bir suikast girişiminde bulunuldu. Bulgar komitacılar tarafından düzenlendiği sanılan suikast girişimi kralı getiren trenin Dedeağaç’a gelmesinden on dakika önce Dedeağaç tren hattına konan bir bomba ile gerçekleştirilecekti.

25 Temmuz 1920’de Trakya’daki işgal harekatının bitmesinden sonra, işgal edilen yeni yerleri görmek üzere bir geziye çıktı. İzmir Taburu’nun başında önce Edirne’ye, oradan Kırklareli yolu ile Midye’ye giderek Averof Zırhlısı ile de Gelibolu ve İzmir üzerinden Atina’ya döndü.

Savaşın sonunda Bulgaristan, Batı Trakya’yı Yunanistan’a terketmek zorunda kaldı. İtilâf devletlerinin Osmanlı hükümetiyle yaptığı Sevr Antlaşması (10 Ağustos 1920), Yunanistan’a hem adalar üzerinde hem Doğu Trakya ve Batı Anadolu’da önemli kazançlar sağladı.

Genç Kral, bu toprak kazanımlarının Büyük Yunanistan (Megali İdea) hedefini gerçekleştirme yolunda önemli gelişme olarak görüyordu. Fakat kader ağlarını farklı örüyordu.  Aleksandros kendini hayallerinin eşiğinde gördüğü günlerde Berberi şebeği cinsi bir maymunun ısırması sonucu kan zehirlenmesinden öldü.

25 Ekim 1920'de ölen Aleksander, 29 Ekim 1920'de törenle Tatoi Sarayı'ndaki Kraliyet Mezarlığı'na Ortodoks Hristiyan adetlerine göre defnedildi.

1920’de Kral Aleksander’in âni ölümüyle sürgündeki Konstantinos tekrar geri çağrıldı ve yeniden tahta çıktı.


Benzer Haberler & Reklamlar