Abu Dabi'deki 3 bin yıllık kerpiç tuğlalarda parmak izleri bulundu

Abu Dabi'deki 3 bin yıllık kerpiç tuğlalarda parmak izleri bulundu

Al Ain'deki Hili 2 arkeoloji sahasında 3.000 yıl önce bölgedeki sosyal yaşamı aydınlatmaya ışık tutacak pek çok arkeolojik keşif yapıldı. 3 bin yıllık önce kerpiç ustalarının kullandığı kurbağa tekniği, parmak izlerinin kile yansımasını sağlamıştı. Arkeologlar şimdi kildeki onlarca parmak izini analiz etmenin yollarını arıyor.

Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabi'de UNESCO Dünya Miras Listesindeki Al Ain tarihi miras alanının bir parçası olan Hili 2 arkeolojik sahasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalarda 3.000 yıl önce bölgedeki sosyal yaşam hakkında çarpıcı yeni kanıtlar ortaya çıkarıldı.

Çalışmanın sonuçları Hili'nin Demir Çağı sakinlerinin günlük yaşamları hakkında yemek pişirme yöntemleri, ev yapımı teknikleri, çiftçilik yapılan mahsul türleri ve ortak faaliyetlerin kanıtları gibi önemli bilgiler sağladı.

Mohamed Khalifa Al Mubarak: Hili antik halkı falaj teknikleri kullanarak  başarılı bir toplum yarattı.

Emirates Haber Ajansı'nın haberine göre; DCT Abu Dabi Genel Başkanı Mohamed Khalifa Al Mubarak, "Hili 2'deki araştırma geçmişe benzersiz bir pencere ortaya koyuyor. Arkeolojik sonuçlar atalarımızın binlerce yıl boyunca dayanacak evler ve binalar inşa etmek için sofistike ve optimum bir şekilde mevcut malzemeleri nasıl kullandıklarını gösteriyor. Hili antik halkı, bugüne kadar kullanılmaya devam eden falaj gibi teknikleri kullanarak canlı ve başarılı bir toplum yarattı. Günlük yaşamlarının bir yönü olan aileleri için yemek pişirmek için kullanılan aletler ve tarlalarda hangi mahsulleri tüketmeye meyilli oldukları hakkında da bilgi edindik." dedi.

"Değerli mirasımızı korumak ve tanıtmak DCT Abu Dabi'deki misyonumuzun bir parçası ve soruşturmalarımızın sonuçlarından çok memnunuz. Mirasımız, yalnızca ulusal düzeyde değil, aynı zamanda küresel düzeyde de derin kültürel değere sahiptir ve Hili 2'deki keşifler, bu mirası korumak için çalıştığımız UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki sitelerden biri olduğu için özellikle insanlık için değerlidir. Hili 2'deki keşifler, geçmişimizle ilgili önceden bilinmeyen detayları gün ışığına, bize ve gelecek nesillere hayranlık uyandıracak, ders çalışacak ve öğrenecekler."

Hili Arkeoloji Parkı yakınlarındaki Al Ain bölgesinde bulunan Hili 2, 1970'lerde ve 1980'lerde ortaya çıkarıldı. Bu kazılar, önemli bir antik köyün merkezini oluşturan çok iyi korunmuş evleri ortaya çıkardı. Evlerin korunması, bazı binalarda duvarların çatı seviyesine dayanacak şekilde durmasıydı.

2018'den başlayarak, site DCT Abu Dabi'den arkeologlar ve konservatörler tarafından yapılan yeni çalışmaların odak noktasıydı. Siteyi korumak, evlerin her birinin yeni hedefli incelemelerine yol açtı. Daha önceki çalışmalarda bulunmayan birçok yeni araştırma tekniği kullanılmıştır.

Evler arasında paylaşılan ortak alanlarda tandır bulundu.

Hili'nin eski sakinlerinin günlük yaşamlarına dair önemli yeni görüşler bu çalışmadan toplanmıştır. Yerleşimin birçok yerinde, iyi korunmuş fırınlar ortaya çıkarılmış, kilden yapılmış ve düzinelerce yanmış taştan yapılmış. Fırınlar, yakın geçmişte kullanılanlara benzer şekilde, yemek pişirmek için kullanılan bir tandır türü. Taşlar ısıtılmış ve daha sonra muhtemelen koyun veya keçi olan hayvan eti pişirilmiş.

Tandır evlerin içinde değil, evler arasında paylaşılan ortak alanlarda bulundu. Büyük olasılıkla özel günlerde paylaşılan ortak yemekler için aileler grupları tarafından kullanılıyordu. Bu, bu süre zarfında topluluk ve toplumsal faaliyetlerin önemini gösteren diğer Demir Çağı sitelerinden elde edilen kanıtlarla tutarlı.

Arkeologların bulduğu buğday 3000 yıl önce tarihlendirildi

DCT Abu Dabi arkeologları, antik yerleşim yerlerinde hangi tür bitkilerin kullanıldığını belirlemek için uzmanlarla birlikte çalıştı. Kazılan birikintileri su içerisinde yüzdürerek elde ettikleri küçük ve yanmış tohum parçalarını dikkatlice incelediler. Buğdayın varlığına dair kanıt buldular ve 3000 yıl önce tarihlendiler. Bu ekimin büyük olasılıkla kalıntıları doğuya doğru 2 kilometre altında bulunan yakındaki Demir Çağı falajı ile bağlantılıdır. Bu keşifler, Demir Çağı Al Ain'da vaha tarımının önemini güçlendirmekte.

Hili 2 sahasındaki yeni kazılarda, 3000 yıllık çanak çömlek parçaları da dahil olmak üzere çok çeşitli eserler bulunmuştur.

Yapı 15 adı verilen gizemli bir yapının yakınında açığa çıkarılan kil izi bir ceylanın bir gravürünü taşıyor ve muhtemelen kil materyallerini dekorasyon ya da uygulama amacıyla damgalamak için kullanılıyordu.

Arkeologlar duvarı temizlerken, 3.000 yıl önceki tuğlacıların parmak izlerini keşfettiler

Ev inşaatı soruşturması, DCT Abu Dabi ekibi için hepsinin en heyecan verici keşfi ile sonuçlandı. İnşaatta tuğlaların nasıl kullanıldığını ve aynı zamanda tuğlaları yerinde tutmak için ne tür ve harçların kullanıldığını belirlemek için çökmüş bir duvarı dikkatlice incelediler. Duvarı temizlerken, 3.000 yıl önce tuğlaları yapanların parmak izlerini keşfedilmesinden dolayı şaşırdılar.

Bu tuğlalar önceden oluşturulmuş kalıplarda yapılmıştı, ustalar daha sonra ellerini harç tutmak için tuğlalarda desenler oluşturmak için kullanıyorlardı.

Kerpiçteki parmak izleri analiz  edilmeye çalışılıyor

İncelenen tuğlaların çoğunda parmak izleri vardı, ancak kaç kişinin ait olduğu henüz bilinmiyor. DCT Abu Dhabi arkeologları, adli analiz için parmak izlerini kerpiçten kaldırmaya çalışmanın olasılığını inceliyorlar.

Kurbağa tekniği harcı yerinde tutuyor ve diğer tuğlalara yapışmasına izin verir,

Bu parmak izlenimler dekorasyon amaçlı değildi, aksine derinlikli bir yapı anlayışını ortaya koymaktadır. Modern tuğlalarda "kurbağa" olarak adlandırılan gösterimler, duvar inşa etmenin kritik bir parçasıdır. Harcı yerinde tutar ve diğer tuğlalara yapışmasına izin verir, böylece yapının dengesini sağlar.

Al Ain'in Demir Çağı inşaatçıları bunun ne kadar önemli olduğunu biliyorlardı ve bu tekniğin başarısı 3000 yıl sonra Hili 2 sakinlerinin inşa ettiği duvarların birçoğunun hala ayakta durması gerçeğinden daha net bir şekilde belirtilmiyor.

Esmeralda Angun - http://www.wam.ae


Benzer Haberler & Reklamlar