255 milyon yıllık tümör bulundu

255 milyon yıllık tümör bulundu

Tazmanya'da bulunan gorgonopsians adlı yaratık fosilinin çene dişlerinde tümör olduğu fark edildi. İşte 255 milyon yıllık diş uru:

Tarihte bilinen en eski yırtıcı hayvan olan yaklaşık 250 - 300 milyon yıl önce dünya üzerinde yaşayan, 45 cm uzunluğunda kafatasına sahip, 2-3 metre boyundaki gorgonopsians, dört ayaklı etçil canavar türüydü.

Nesli tükenen hayvanlar arasında yer alan ve bulunan fosillerden elde edilen bilgilerle tanınan canavarlardan bir tanesinin çenesinde tümör olduğu fark edildi.

Will Dunham imzalı Reuters haberinde yer alan bilgilere dünyanın en eski diş hastalığının izine raslandı.

255 milyon yıl önce Tanzanya'da dolaşan gorgonopsid fosilinin alt çenesinde, köpek diş kökünün üst kısmında bilinen en eski tümörlerden birine rastlandı.

Washington Üniversitesi araştırmacıları, Perşembe günü başka bir amaçla çeneyi incelerken, canlının genişleyen köpek dişinin kökünün yanında  iyi huylu tümörü fark ettilerini söylediler. 

Araştırmacılar, kitlenin günümüzde memelilerde yaygın olarak görülen diş urlarının bilinen en eski örneği olduğunu belirtti. Bugüne dek bilinen en eski örneklere, buz devrine ait memeli fosillerinde rastlanmıştı.

Araştırmanın baş yazarlarından Washington Üniversitesi doktora öğrencisi Megan Whitey, fosil örneğini kullandıkları hayvanın, memelilerin uzak akrabası sinapsit (kambur omurgalı) familyasından olduğunu ve bu türü incelemenin memelilerin özelliklerinin nasıl geliştiğini anlamak açısından önem taşıdığını vurguladı.

İnsanlarda ve diğer memelilerde diş uru bileşkeleri, çene içinde diş eti ve diğer yumuşak dokular içinde gelişerek diş minesi ve kemiğine yapışıyor. Diş uru, yayılma göstermediği ve diğer dokulara sıçramadığı için "iyi huylu" tümör kategorisinde değerlendiriliyor. Ancak diş dokusunda yarattıkları ağrı ve sızı sebebiyle ameliyatla alınıyor.

Diş urları bugüne dek fosilleşmiş halde birçok türde tespit edilmişti. Ancak bunların büyük bölümü en fazla 1 milyon yıllık geçmişe sahipti. Ur bileşkesinin memelilerden 150 milyon yıl önce yaşamış bir kambur omurgalıda görülmesi, memeli özelliklerinin türden çok daha önce var olduğunun kanıtı olarak değerlendiriliyor.


Benzer Haberler & Reklamlar