Arkeoloji, etnografya bölümlerinin yanı sıra zürafagiller, gergedangiller, kılıç dişli kaplan gibi fosiller de yer aldığı Çankırı Müzesi, 2017 yılında restorasyon çalışmasının ardından müzeye dönüştürülen Osmanlı Konağı binasında ziyaretçileri…
Tokat'ın Zile ilçesindeki tarihi kalede bulunan antik tiyatroda yürütülen kazı çalışmalarının büyük bölümü tamamlanırken, keşfedilen antik tiyatronun, yaklaşık 3 bin yıllık tarihi olduğu ve Roma tiyatrosu şeklinde dizayn edildiği…
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan'ın kazı heyeti başkanlığındaki ekibin antik kentteki çalışmalarında "bothros" adı verilen çöplüğünden çıkarılan eşyalar, antik…
İBB, 324 yıllık Ataköy Baruthanesi’ni İBB Miras tarafından restore edilerek müze, kütüphane ve kültür merkezi olarak yeniden hezmete açıldı. Atıl halinden kurtarılan baruthane ile birlikte, İstanbul’daki 942 kültür varlığını restore ettiklerini, 21…
Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç: "Taşların korunması büyük önem taşıyor. Çünkü Osmanlı yapılarından çok daha eski bu yapılar ve o nedenle zaman içinde aşınma büyük" uyarısı yapan Beksaç, AA muhabirine,…
Ayakta duran insanları andıran 65 milyon yıllık konglomera kayaları, adeta bir taş ormanını andırıyor.
Mardin’in merkez Artuklu ilçesindeki Dara Antik Kenti'nde devam eden arkeoloji kazısında, keşfedilen tarih çarşı içerisinde dükkan ve atölyelerin arkeologlarca birer birer ortaya çıkartılıyor.
Sergide bugüne dek arkeolojik ve paleontolojik kazılar ile tesadüfen veya fosil avcılarınca bulunan kemiklerden varlığı keşfedilmiş 80 dinozorun bilimsel veriler ışığında hazırlanmış replikaları yer alıyor.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde eski bir taş ocağı olduğu tahmin edilen alanda süren arkeoloji kazılarında, 0-6 yaş arası 54 çocuğun gömülü olduğu mezarlık gün yüzüne çıkarıldı.
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde sürdürülen arkeoloji kazılarda, arkeologların bulduğu testinin içinden 600 yıllarında darp edilmiş 10 sikke çıktı.
Belleğin İzi, Neolitik Kent Çatalhöyük sergisi nedeniyle AKM Kütüphanede, editör arkeolog Nezih Başgelen moderatörlüğünde, IMOGA-İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Ünlü ressam ve heykeltraş Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan,…
Van Gölü'nün suları çekildiğinde zamanla su altında kalan iskelede ortaya çıkan Selçuklu dönemine ait 35 mezar taşı, Van Müze Müdürlüğündeki uzman ekiplerce uzun uğraşlar sonucu sudan çıkarıldı ve müzenin taş laboratuvarına götürüldü. Üzerlerindeki…
İran'ın Erdebil eyaletindeki arkeoloji kazıları Sasani, Abbasi, Büyük Selçuklu ve Safeviler döneminde parlak devirlerini yaşayan Erdebil'deki mezar taşını andıran büyük ebatlı taşların üstündeki baykuş figürleri dikkati çekiyor. Taşların bazılarında…
Kurulduğu yıllarda ülkenin batısındaki tek müze olduğu için hayli geniş eser yelpazesine sahip Azerbaycan Müzesi Tahran'ın batısında kalan Elborz, Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan ve Erdebil eyaletlerini kapsayan alanda bulunan arkeolojik ve…
İran'ın İsfahan eyaletindeki Selçuklu Türbesini asırlardır aynı aile koruyor. Sultan Arparslan'ın oğlu Melikşah ile Büyük Selçuklu sultanlarına 20 yılı vezir olarak 52 yıla yakın hizmet eden Nizamülmülk'ün türbedarlığını Zaferkendi ailesi yapıyor.…
Kazakistan'daki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan eserlerin yer aldığı Ulu Bozkırın Altını sergisinin açılışı Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde yapıldı. Serginin açılış töreninde Kazak arkeolog Zainolla Samashev'in "Eski Türk Betim Sanatı" kitabının…