Deneysel Arkeoloji Haberleri

Antik Yunanda vinç tahmin edilenden daha önce kullanılmış

Antik Yunan'da vinç tahmin edilenden daha önce kullanılmış

Antik Yunanlıların yaklaşık 2.700 yıl önce ortalama 300 kiloluk taş blokları kaldırmak ve taşımak için vinç kullanmaya başladıkları tahmin ediliyor. İlk vinç sistemlerinin daha önce sanılandan yaklaşık 150 yıl önce kullanıldığını savunan araştırma,…

Papirüsten antik gemi replikası Abora-IV Türkiyeye hediye edilecek

Papirüsten antik gemi replikası Abora-IV Türkiye'ye hediye edilecek

Deneysel arkeoloji projesi olarak 4 bin yıl önce Antik Mısırlıların Akdeniz ile Karadeniz arasında deniz ticareti yaptığını ispatlamak amacıyla Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz tarafından antik dönemin gemicilik teknikleriyle inşa edilen Abora-IV…

Deneysel arkeoloji gemisi Abora IV İstanbulda yardım istedi

Deneysel arkeoloji gemisi Abora IV İstanbul'da yardım istedi

Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz’in antik çağda papirüsten yapılmış gemilerle Mısır ile Karadeniz arasında deniz ticaretinin mümkün olabileceğini ispatlamak için inşa ettiği Abora IV İstanbul Boğazı girişinde S.O.S verdi. Medyada Papirüs Gemi…

Arkeologlar 13 bin yıllık Natufian birasını yeniden üretttiler

Arkeologlar 13 bin yıllık Natufian birasını yeniden üretttiler

Kuzey İsrail'de Natufian kültürüne mensup insanların 13.000 yıl önce törenler için alkollü içecekler hazırladığı ortaya çıkarıldı. Kalıntılar kullanılarak deneysel arkeoloji yöntemiyle biramsı alkollü içecek yeniden üretildi.…

Milattan Sonra 2018e tarihlenen taş aletler yapıyor

Milattan Sonra 2018'e tarihlenen taş aletler yapıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ergül Kodaş, deneysel arkeoloji çalışmalarına katkı için taş devrinde yaşayan insanların kullandığı aletleri günümüzde o günün şartlarıyla yapıyor.

Kuramsal Arkeoloji nasıl doğdu?

Kuramsal Arkeoloji nasıl doğdu?

1948 yılında Walter W. Taylor, arkeolojik bulguları sadece zamana ve mekâna göre tanımlamanın yetersiz olduğuna ve yeni sistem kurmak gerektiğine dikkat çekti. Bu gereksinimden doğan yeni arkeolojik akımlar, birbiri ardına sahneye çıkmakta…

Arkeologlar taş baltalarla taş devri teknesi yontuyorlar

Arkeologlar taş baltalarla taş devri teknesi yontuyorlar

Milattan Önce 7 ve 6 binli yıllarda Anadolu Denizcilik Faaliyetleri doktora tezi için Cilalı Taş Devri'nin kütük tekneleri yeniden inşa ediliyor. Tekne bitince Yunan adalarına seyahat başalayacak.

Neandertaller ilk tutkalı nasıl yapmış olabilir?

Neandertaller ilk tutkalı nasıl yapmış olabilir?

Dünyanın bilinen en eski yapıştırıcı imalatının Neandertaller tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. 200.000 yıl önce Huş ağacından üretilen katran bugüne dek bilinen en eski tutkal imalatıydı. Peki o günkü koşullarda bu nasıl başarılmıştı? Leiden…