Mısır piramitlerinin sırrını çözen papirüs bulundu

Mısır piramitlerinin sırrını çözen papirüs bulundu

Piramitleri yapan Mısırlı ustanın günlüğü bulundu. Piramitlerin nasıl yapıldığı gizemi 3 bin yıllık günlükle çözüldü.

Bugüne kadar 'uzaylı parmağı' da dahil pek çok komplo teori ortaya atılsa da, piramitlerin nasıl yapıldığına ‘gerçek detaylar’, piramitlerin yapımında üst düzey sorumluluk almış 'Merer' isimli Mısırlının günlüklerinde ortaya çıktı. 24 Eylül’de, Channel 4 belgeselinde “Mısır’ın Büyük Piramidi: Yeni Kanıt” adlı belgeselde yeni arkeolojik keşifler duyuruldu.

Wadi Al-Jarf limanında, Merer adlı yönetici tarafından yazılmış antik bir papirüs keşfedildi. Papirüs'te piramitlerin nasıl inşa edildiğine dair ilk elden bilgiler yer alıyor.

Merer, papirüsün (o dönemde bölgede kullanılan bitki bazlı bir kağıt) üzerine, binlerce emekçinin, Nil Nehri’nden halatlarla birbirine tutturularak 170.000 ton kireçtaşını ahşap teknelerle taşıdığını yazmış . Papirüs aynı zamanda Mısır'daki görkemli ehramların nasıl yapıldığına dair kaleme alınmış ilk elden kaynak niteliği taşıyor.

SALLAR BİRBİRİNE BAĞLANARAK TAŞINDI, KANALLAR AÇILDI

Yaklaşık 3 bin yıllık günlük parçasına göre, 2 buçuk tonluk dev kireçtaşı ve granit bloklar, Nil Nehri üzerinden tahta sandallarla piramidin yapıldığı bölgeye taşındı. Sandallar iplerle birbirine bağlanırken, eski Mısırlı mühendisler de geçiş için Nil kıyısındaki bir limandan piramidin inşa edileceği Gize’ye doğru kanal açtı.

Tahminen 2.3 milyon adet blok, özel olarak inşa edilmiş bir kanal sistemi vasıtasıyla, piramidin tabanından sadece birkaç metre uzaktaki bir iç limana sürüklenmişti.

Dev taşlar bu sayede 800 km öteden su üzerinde getirildi. Bunda binlerce işçi görev alırken, toplam 170 bin ton kaya taşınmış oldu.

Arkeoloji araştırmalarında görev alan arkeolog Mark Lehner, söz konusu kanalın taslağını çıkardıklarını anlattı.

Mısırolog Mark Lehner, ayrıca Büyük Piramit’in altında bir su yolu keşfettiklerini de belirterek: “Gize Yaylasının eteklerinde, birincil dağıtım bölgesi olduğunu düşündüğümüz, merkezi bir kanal havzasını ana hatlarıyla belirledik.”

Arkeologlar, aynı bölgede 4. Hanedanlık döneminin ikinci firavunu olan, MÖ 2609 ila MÖ 2584 yılları arasında Mısır’ı yönetmiş Khufu adına tasarlanmış bir tören teknesi de bulmuşlardı. Arkeologlar ve arkeoloji araştırmacılar, teknenin Khufu’nun diğer dünyaya göç etmesi için yapılmış olduğuna inanıyorlar. 1980’li yıllardan bugüne kadar bölgenin dört bir yanından bulunan törensel tekne parçaları ile birlikte, restore edilen tahta parçaları ve 3 boyutlu lazer teknolojisi sayesinde bu teknenin nasıl inşa edildiği tam olarak bilinmiyordu.

arkeoelojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar