Yunanistan'daki Philippi antik kentinde 2200 yıllık genç Herkül heykeli bulundu

Yunanistan'daki Philippi antik kentinde 2200 yıllık genç Herkül heykeli bulundu

Yunanistan'ın Kuzey kıyılarındaki Philippi Antik Kenti’nde M. S. 2. yüzyıla tarihlenen insan boyundan daha büyük bir genç Herkül heykeli bulundu. Selanik Aristoteles Üniversitesi’nden arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan Herkül Heykelinin halka açık bir çeşmeyi süslediği tahmin ediliyor.

Heykel, Yunan Herakles’in Roma eşdeğeri olan genç bir Herkül’ü tasvir ediyor. Herkül heykeli M. S. 2. yüzyıla tarihlenmektedir ve bazı hasar izlerine rağmen alışılmadık derecede iyi durumdadır. Sopa ve sağ kol parçalanmış ve uyluğun altındaki sağ bacak eksik, ancak Nemean Aslanı’nın gövdesi ve masalsı derisi gibi kafa sağlam. Bol miktarda bukle yelesinin üstünde, boynundan ve omuzlarından aşağı sarkan bir bantla başının etrafına bağlanmış bir asma yaprağı çelengi var.

Heykelin yanı sıra, potansiyel olarak bir çeşme olan zengin bir şekilde dekore edilmiş bir yapı da bulundu.
Araştırma ekibine göre, kazı bulgularına dayanarak, heykel 8. veya 9. yüzyıldan çok daha sonraki bir binayı süslüyordu. Çağdaş kaynaklara göre, Klasik ve Roma dönemi heykelleri, Geç Bizans dönemine kadar binaları ve kamusal alanları süslemek için kullanılmıştır.

Philippi’deki keşif, Hıristiyanlık öncesi heykellerin önemli Bizans imparatorluğu şehirlerindeki kamusal alanları süslemek için kullanıldığını doğrulamaktadır.

Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kazı direktörü Profesör Natalia Poulos ve işbirlikçileri Yrd. Doç. Anastasios Tantsis ve Emeritus Profesör Aristoteles Menzos’un da aralarında bulunduğu Aristoteles Üniversitesi ekibi tarafından Filipi’de kazılar gerçekleştirildi. Kazıya toplam yirmi dört AUTH öğrencisi katıldı. Aristoteles Üniversitesi ve AUTH Araştırma Komitesi çalışmayı finanse etti. Kazı çalışmalarına gelecek yıl da devam edilecek.

Philippi Antik Kenti ilk olarak M.Ö. 360 yılında inşa edilmiştir. Taşoz adasından gelen sömürgeciler tarafından Crenides olarak kurulmuştur. Kasaba, Makedonya Kralı II. Filip tarafından fethedildi ve M. Ö. 356’da Filipi olarak yeniden kuruldu. Altın madenlerine yakınlığı ve Makedonya’dan geçen kraliyet yolu üzerindeki stratejik konumu nedeniyle öne çıktı. Bugün Yunan kentinin küçük kalıntıları. Sezar’ın partizanları Octavian ve Mark Antony’nin orduları ile suikastçıları Marcus Junius Brutus ve Gaius Cassius Longinus’un orduları arasındaki son savaşın yeri olarak M.Ö. 42’de Filipi, Batı İmparatorluğu’nun çöküşü ve yüzyıllar sonra Bizans İmparatorluğu’nun çöküşü boyunca devam ederek Roma İmparatorluğu altında zenginleşti. Ancak 14. yüzyılın Osmanlı fethinden sonra terk edildi.

arkeonews.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar