Yaşama Değer Katanlar Ödüllerinde arkeoloji dünyasından iki ünlü isim yer aldı

Yaşama Değer Katanlar Ödüllerinde arkeoloji dünyasından iki ünlü isim yer aldı

17. Yaşama Değer Katanlar Ödülleri 12 branşta 22 kişi ve kuruma verildi. Prestige Uluslararası İlişkileri Geliştirme Platformu'nca verilen ödüle layık görülen isimler arasında arkeoloji dünyasının iki ünlü ismi Muazzez İlmiye Çığ ve Nezih Başelen de yer aldı. Ödüle layık görülen diğer isimler ise şu şekilde sıralandı:

Prestige Uluslararası İlişkileri Geliştirme Platformu tarafından (B2B) alanında başarılı çalışmalar yapan isimlere verilen  Yaşama Değer Katanlar Ödülleri 17. kez sahiplerine takdim edildi.

Akademisyen, gazeteciler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, diplomatlar, sanatçılar ve iş insanlarından oluşan 34 jüri üyesinin oylarıyla bu yıl 25 kişi/ kurum ödüle değer bulundu.

Yaşama Değer Katanlar Ödülleri ve B2B-Prestige Uluslararası İlişkileri Geliştirme Platformu Başkanı Mehmet Gözcü, bu yıl ödüllere 6 Şubat'ta yaşanan büyük depremin damgasını vurduğunu belirterek ” Pandemi, ardından yaşadığımız ekonomik kriz ve son olarak 6 Şubat depremi, ülkemiz için işleri biraz daha zora soktu. Yaşanan büyük felaket bizleri daha duyarlı olmaya zorluyor. Özellikle kentleşme ve sürdürülebilirlik bundan sonra hayatımızda daha çok yer almak zorunda. Ayrıca ekonomiyi sadece büyüme ve kar ekseninde düşünmemeliyiz. Şirketlerimiz topluma daha fazla dokunmalı, sorumluluk almalı. Kente, çevreye, insana, hayvana daha fazla duyarlı olmalı. Bu yıl 17.’sini düzenlediğimiz ödül törenimiz tam da bu hassas dönemde tüm toplum kesimlerine bir mesaj verecektir. Bu nedenlerle kentin kültürüne, sanatına, mimarisine, ekonomisine katkı sağlayan iş insanı, yerel yönetici, sanatçı, edebiyatçı, bilim insanı ve çevreye duyarlı kişi ve kurumları ödüllendirmek, bizleri de onurlandırıyor. Toplumsal duyarlılığı yüksek, itibarı yüksek, çok değerli jüri üyelerimizin oylarıyla belirlenen bu ödülleri kazananları tek tek kutluyorum” dedi.

Tunç Soyer: Bir Kira Bir Yuvam projesi 413 milyon TL’ye ulaştı.

Törende Yaşama Değer Katanlar Yerel Yönetim Ödülü’nü alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şu açıklamalarda bulundu: ‘’Her ödül aslında ödül alana için bir yüktür. Çünkü ona layık görenlerin beklentisi büyüktür. Ancak bu yük benim için gururdur. Bu seçkin grubunun beni ödüle layık görmesinden çok teşekkür ediyorum. Bu ödüle layık görülmeme neden olan iki projemizden bahsetmek isterim.

Bir Kira ve Bir Yuva bir aslında bir yazılım projesidir. Bir hesap numarası olmaksızın ihtiyaç sahibi ile bağışcıyı bir araya getiren bir proje. Önce İzmir depreminde çok ciddi kaynak aktarılmasına imkan verdi. Sonrasına 6 Şubat depreminde Halk TV’nin de desteğiyle bir gecede 300 milyon TL’nin üzerinde bir rakam toplandı. Bu 30 bin depremzede demek. 10’ar bin TL doğrudan depremzedelere para aktarılmış oldu. O nedenle sağlıklı yürüyen bir kampanyaya dönüştü

İktisat Kongresi için ise sizi 100 yıl öncesine görütürmek isterim. İstanbul işgal altında, bütün ülke yanmış yıkılmış, insanlar geleceğe dair umutlarını kaybetmiş. Öyle bir iklimde Türkiye'nin her yerinde 1135 delege bir araya geliyor, daha ortada cumhuriyet yokken, o cumhuriyetin iktisat politikalarını belirlemek üzere 16 gün İzmir'de bir araya gelip çok ciddi bir çalışma yapıyorlar.
Şimdi günün koşullarına baktığınız zaman 18-3 yaş arasındaki gençlerin yüzde 86’ı kendi gelecekleri ile ilgili bir fikri olmadığını söylüyor. Çalışanların yüzde 50’si asgari ücret altında bir maaşla çalışıyor. Yunanistan kadar büyük bir coğrafyada meydana gelen felakette 50 binin üzerinde insanımız vefat etti ve çok büyük enkaz var. Kısaca umutların yine tükendiği BM mutluluk sıralamasında 146. sıraya düştüğümüz, nereden bakarsanız bakın son derece iç karartıcı günlerden geçiyoruz. Ama o günün koşullarından daha kötü olduğumuzu söyleyemeyiz. Bizim atalarımın o günün koşullarında cumhuriyeti kuracak bir irade oraya koyabilmişse ve o iktisat kongresinde alınan kararlarla cumhuriyetin geleceğini belirlemeyi başarmışlarsa bunu bizde yapmalıyız dedik. İzmir üzerine düşen bu sorumluluk gereği 8 aylık çalışma yaptı. Bu dönemde 180 STK, 200’ü aşkın akademisyen ve dünyanın her yerinden 70’in üzerinde konuşmacının konuk olduğu buluşmalarla 303 karar alındı. Bunların sadece 27’sine muhalefet şehri kondu.

Son olarak şunu söylemek isterim. Bu memlekette, bu topraklarda umudu kesmeye hakkımız yok. Bu dünyanın en güzel coğrafyasında hiç kimse bu yoksulluğu, bu enflasyonu hak etmiyor. Bu bir kader değil. İzmir üzerine düşeni yaptı. Bana Yaşama Değer Katanlar Ödülünü layık görmüşsünüz. Teşekkür ederim. Ama ben sedece bir köprüydüm. Ben İktisat Kongresi ve bugüne kadar 413 milyon TL’lik bir dayanışmaya ulaşan Bir Kira Bir Yuva projelerinde sadece bir köprüydüm.’’ 

Sultanahmet Armada Otel’de  27 Nisan 2023 Perşembe gecesi yapılan ödül töreninde ödüle layık görülen isimler arasında arkeoloji dünyasının iki önemli ismi de yer aldı. İstanbul arkeoloji Müzelerinden emekli ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ve Arkeoloji ve Sanat Yayınları kurucusu ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen'in yanı sıra açtığı Baksı Müzesi ile ödül üstüne ödül almayı başaran ünlü sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da ödüle layık görülen isimler arasında yer aldı.

17.  Yaşama Değer Katanlar Ödülleri'nde alanlarında duayen dört ünlü isim (Hıfzı Topuz, Prof. Dr. Aziz Sancar, Nermin Abadan Unat ve Muazzez İlmiye Çığ) Cumhuriyet'in 100. Yılı özel ödülüne layık görüldü. 

Nezih Başgelen'in ödülünü Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder taktim etti.

Organizasyon komitesi arkeolog Nezih Başgelen'in ödüle layık görülmesinin nedenini şu şekilde açıkladı:  "Arkeoloji ve Sanat Dergisi’nin kurucusu ve yöneticisi Nezih Başgelen’in Türk arkeolojisi içinde çok ayrıcalıklı bir yeri vardır. Ülkemizde arkeologlar başta olmak üzere, bilim insanları bilim yapar, yeni bilgileri ortaya çıkarır ve bilim dünyasıyla paylaşır. Ancak bilim insanlarımız bu bilgiyi topluma aktarmada, toplumla paylaşmada aynı başarıyı göstermemişlerdir. Bunun temel nedeni, bilim insanlarının bilimin kendi söyleminin, kendi dilinin dışında, konunun uzmanı olmayanların kavrayabileceği bir anlatımı yakalamaktaki zorlukları olmuştur. Bu nedenle arkeoloji her ne kadar toplumu bulgularıyla heyecanlandıran bir alan olarak görülmekteyse de toplumda eksik bilgilendirme nedeniyle yanlış anlaşılmıştır. Bu açıdan Nezih Başgelen’i kendi özverili çabalarıyla önemli bir boşluğu dolduran bir öncü olarak saymak gerekir. Nezih Başgelen’in kurduğu yayınevi ve özellikle her şeye rağmen yılmadan 1978'den bu yana yayımladığı dergi, bu boşluğun kapatılması için gösterdiği çabalar ve yayın projeleriyle öne çıkmış yıllar içinde bu alanda önemli bir kuruluş olmuştur. Kuşkusuz bu başarıyı sağlayan; Nezih Başgelen’in gençlik yıllarından itibaren arkeolojiyle yoğrulmuş olması, sürekli olarak Anadolu’da gezerek toplumla kurduğu ilişkiyle geliştirdiği söylemler olmuştur. Bu nedenle biz, bilim insanları olarak bizleri toplumla buluşturan, sürekli olarak destekleyen, enerjisini ve umudunu yitirmeyen sayın Başgelen’e teşekkür borçluyuz"

 

ÖDÜL ALAN KİŞİ VE KURUMLAR 

CUMHURİYETİMİZİN 100. YIL ÖZEL ÖDÜLÜ

Hıfzı Topuz (gazeteci, yazar). Prof. Dr. Aziz Sancar (biyokimyager, moleküler biyolog) Nermin Abadan Unat (hukukçu, sosyolog). Muazzez İlmiye Çığ (müzeci, Sümerolog). 

KÜLTÜR TURİZMİ ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan (Baksı Müzesi Kurucusu, Sanatkar)  Nezih Başgelen / (editör arkeolog,  Arkeloji ve Sanat Yayınları kurucusu)

SANAT VE EDEBİYAT ÖDÜLÜ

Şevket Çoruh (Tiyatro sanatçısı, Dümbüllü Kavuğu’nun 6. Sahibi

HASSAS EKONOMİ ÖDÜLÜ

Özgür Demirtaş (Finans Profesörü, Akademisyen-yazar)  Doç. Dr. Caner Özdurak (İktisat Kantini’nin yazarı, akademisyen)

BİLİM VE TEKNOLOJİ ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Feryal Özel (Astrofizikçi) Prof. Dr. Naci Görür (Jeolog, deprem bilimci)

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE VE DOĞA ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Ayşen Üçüncü Erdinçler (İBB Çevre Koruma Daire Başkanı) Hatice Aktürk (Ulu Zeytin Ağaçları Derneği kurucularından)

YILIN DİPLOMATI ÖDÜLÜ 

Dr. Virander Paul (Hindistan Büyükelçisi) Lazaris Christodoulos (Yunanistan Büyükelçis)

YURDIĞI GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ

 Macide Ahmedova (Bulgaristan Devlet Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı)

ENGELLİ HAKLARI ÖDÜLÜ 

Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı.

HAYVAN HAKLARI ÖDÜLÜ 

Ogün Kaptanoğlu (Oyuncu) Proteo (Meksika Kurtarma Ekibinden arama kurtarma köpeği). 

 KADIN VE ÇOCUK HAKLARI

Prof. Dr. Necla Arat (Felsefe araştırmacısı, akademisyen) Halime Güner (Uçan Süpürge Vakfı Başkanı)

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ ÖDÜLÜ

İhtiyaç Haritası / Oyuncu Mert Fırat, İhtiyaç Haritası Platform Kooperatifi kurucu ortağı.
 AHBAP / Sanatçı Haluk Levent Ahbap Derneği kurucusu.

YEREL YÖNETİM ÖDÜLÜ

Tunç Soyer - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı  Şafak Baba Pala - Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Maden İşçilerine.


Benzer Haberler & Reklamlar