Telkari Ustası Suphi Hindiyerli'nin çalınan eserleri kampanya ile aranıyor

Telkari Ustası Suphi Hindiyerli'nin çalınan eserleri kampanya ile aranıyor

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi listesine alınan Mardin’in önemli telkari ustalarından 78 yaşındaki Suphi Hindiyerli’nin dükkanından kaybolan gümüş eserlerin bulunması için Change.org’da kampanya başlatıldı.

2020 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında  “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen, Mardin’in en önemli zanaatkarlarından Suphi Hindiyerli’nin dükkanından geçtiğimiz yıl tam 6 kilogram gümüş sanat eseri çalındı ve aradan aylar geçmiş olmasına rağmen eserler bulunamadı.

Mardin’e yaptığı gezi sırasında Suphi Hindiyerli’nin, nam-ı diğer Suphi Usta’nın, dükkanını ziyaret ederek durumdan haberdar olan Seda Arıcıoğlu, konuyla ilgili Türkiye’nin değişim platformu Change.org’da bir imza kampanyası başlattı ve Suphi Usta’nın kaybolan eserlerinin bulunması için bir çağrıda bulundu.

Suphi Usta’nın 20 senelik dükkanından izinsizce alınan bu gümüş eserler için ülke çapında kapsamlı bir soruşturma açılmasını talep ettiklerini söyleyen Seda Arıcıoğlu, “Bu imza kampanyasını Suphi Usta’ya yalnız olmadığını anımsatmak, kaybının tazmin edilmesi için sevgiyle, hürmetle gayret eden dostları olduğunu göstermek için başlattık. Bizim dileğimiz ustanın dükkanından alınanların sadece 6 kilogram gümüş değil, adanmış bir ömür olduğunun anlaşılmasıdır” dedi.

“USTANIN 20 YILDAKİ ÜRETİMİ ÇALINMIŞ”

Gözündeki sarı nokta rahatsızlığına rağmen üretmeye devam eden 78 yaşındaki Suphi Usta’nın dükkanını ziyareti sırasında, dükkandaki az sayıda eserin dikkatini çektiğini ifade eden Seda Arıcıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Dükkanda beklediğimden çok daha az gümüş vardı. Meğerse ustanın son 20 yıldaki tüm üretimi çalındığı için az eser varmış dükkanda ve ustanın ifadesiyle kimse yeterince ilgilenmediği için bulunamamış gümüşleri. Üstelik “çalışır yeniden yaparım” da diyemiyor, çünkü gözlerinde sarı nokta rahatsızlığı başlamış. Onun derdine kendi kendine ağlarkenki asaleti ve sessizliği nedeniyle başlattım bu kampanyayı. Kimse kendini sahipsiz, tek başına hissetmemeli. Dileğim kaybına teselli, yarasına merhem olmamız.”

Suphi Usta’nın kaybolan gümüş eserlerinin bulunması için geniş çaplı bir soruşturma başlatılmasını talep eden kampanyaya destek için change.org sitsini ziyaret edebilirsiniz.
 


Benzer Haberler & Reklamlar