Sivas'taki  tarihi eser restorasyonları TBMM'de soru önergesi oldu

Sivas'taki tarihi eser restorasyonları TBMM'de soru önergesi oldu

Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas'ta yıllardır devam eden tarihi eser restorasyonlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı ve "Çalışmalar ne zaman bitecek?" diye sordu.

Karasu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası başta olmak üzere Sivas'taki tarihi eser restorasyonlarının durumunun açıklanmasını talep etti.

UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile 826 yıllık Ulu Cami'yi örnek veren Karasu, "Eşsiz eserlerimizin restorasyon çalışmaları ya başlatılmamış ya da başlatılmasına rağmen yıllardır hâlâ bitirilememiştir," dedi.

Karasu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması talebiyle verdiği önergesinde, Sivas'ta mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait kaç adet tescilli taşınmazın kültür mirası eser olduğunun açıklanmasını da isteyerek şu soruların yanıtını talep etti:

Her biri ayrı olarak gösterilmek üzere Sivas'ın olduğu kadar ülkemizin çok önemli kültürel mirası olan bu eserlerin restorasyon çalışmaları en son ne zaman yapılmıştır? Restorasyon işleri, başlangıç ve bitiş tarihleri de belirtilerek hangi firmalara hangi koşullarda verilmiştir? Restorasyon işleri için son 10 yılda ödenen bedel ne kadardır?

Sivas sınırları içinde yapım veya onarım karşılığı kiralama modeli uygulanan taşınmaz bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise bunlar hangileridir?

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın 2015 yılında başlatılan, ancak sürekli kesintiye uğrayan restorasyon çalışmaları hangi tarihte bitirilecektir?

Selçuklular döneminde yaptırılan 823 yıllık Tarihi Ulu Cami'nin eğriliği ile dikkat çeken minaresi restorasyon çalışmaları ne zaman başlatılacak, ne zaman bitirilecektir?


Benzer Haberler & Reklamlar