Prof. Dr. Fahri Işık: Hekatomnos lahdi heykeltraşlık şaheseri

Prof. Dr. Fahri Işık: Hekatomnos lahdi heykeltraşlık şaheseri

Arkeologlar Derneği tarafından düzenlenen, Hekatomnos Lahdi Satraplar ve Eceler konferansı, Ankara'da Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi salonunda gerçekleştirildi.

2000 yılında Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan ve Kral Mavsolos'un babası Hekotomnos'a ait olduğu saptanan anıt mezarla ilgili seri konferanslarını sürdüren Prof. Dr. Fahri Işık dün Ankara'daydı.

Prof. Dr. Fahri Işık, 10 Mart 2017 Cuma günü, saat 15.00‘te Arkeologlar Derneği tarafından düzenlenen “Hekatomnos Lahdi Satraplar ve Eceler” adlı konferansta, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi salonundaki konuklara hitap etti.

Çok sayıda izleyicinin katıldığı konferans; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin katkıları ile gerçekleştirildi.

Yedi yıl önce Milas'ın Hisarbaşı Mahallesi Uzunyuva Mevkii'nde bulunan Hekatomnos Anıt Mezarı'nın özelliklerini Helenistik dönem anıt mezarları ve lahitleriyle karşılaştırarak anlatan Prof.Dr Fahri Işık; “Lahitin boyu, İskender Lahdine yakın. Bunun karı ve kocanın birilikte gömülmesi için tasarlanmış bir anıt mezar olduğunu düşünüyoruz. Lahit, tek parça kapağa sahip değildi, üstü mermerle örtülüydü. İkili gömüyle bağlantılı olduğunu da buradan çıkarıyoruz'' dedi.

Laboratuvarda, lahdin renk ve boyalarının saptanmaya çalışıldığını söyleyen Prof. Dr. Fahri Işık, "Renkler Atina mezar kabartmalarıyla birebir benzerlikler taşıyor. Lahdin ön yüzünde bir aile şöleni betimlenmiş. Bu divan sahnesinin neyi içerdiği konusunda araştırmalar sürüyor. Öte dünya betimlemesi olmadığını tahmin ediyoruz. Yeni Hitit, Asur ve Likya dönemi tapınak ve mezar betimlemeleriyle karşılaştırarak bu yargıya ulaşıyoruz. Bu kabartmalar bize göre günlük yaşama ait. Keyif anını anlatıyor, öldükten sonraki yaşamı betimlemiyor“ şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Işık  Kral Mavsolos'un babası Hekatomnos'a ait anıt mezarın, dünyanın yedi harikasından biri olan Bodrum'daki Mozole'nin erken bir örneği kabul edildiğini ve bu özelliğinin de onu eşsiz kıldığını ifade etti.



"Hekatomnos Lahdi heykeltıraşlık eseri olarak da üst düzey kabul ediliyor. Anıt mezar ile bulunduğu kutsal alanın 2012 yılında, Unesco tarafından dünya mirası geçici listesine eklendi diyen Prof. Işık, sunumu sonrasında izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Konferans sonunda Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, Arkeologlar Derneği kurucu başkanı Turgut Batur, Prof. Dr. Fahri Işık’a teşekkür plaketi verdi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar