Oltu Müzesi projesi yetkililere sunuldu

Oltu Müzesi projesi yetkililere sunuldu

1919 – 1920 yıllarında faaliyet gösteren Oltu Şura Hükümeti’ne ait eserlerin sergileneceği Oltu Müzesi için hazırlanan projeye katkı sağlayacak heyete sunuldu.

Oltu Kaymakamlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Oltu Belediyesi temsilcilerinin bulunduğu toplantıda Ergün Mimarlık tarafından hazırlanan Oltu Müzesi projesi tanıtıldı. Toplantıda Oltu Kaymakamı Şenol Turan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ve İş Adamı Yusuf Cebeci hazır bulundu.

Ergün Mimarlık ortaklarından Y. Mimar Eser Ergün; Oltu Hükümet Konağı’nın hemen arkasındaki 10 dönümlük araziye yapılması planlanan müze yapısı ve çevre düzenlemelerini içeren projenin detaylarını sundu.

Masraflarını İş Adamı Yusuf Cebeci’nin üstlendiği müze inşaatında paydaşlar Ergün Mimarlık tarafından hazırlanan konsept proje üzerinde mutabık kaldı.

Proje Erzurum ve Oltu’da bulunan önemli tarihi yapıların mimarilerinden izler taşıyor

Oltu’nun kültür ve sanat hayatına önemli katkı sağlaması beklenenmüzede, 1919-1920 yıllarında Erzurum’un Oltu ilçesinde var olan Şura Hükümeti’ne ait eserler sergilenecek.

Müze yapısı aynı zamanda Oltu taşı işlemeciliği gibi güncel dönem kültürel üretim faaliyetlerine dair bilgilendirmelere de ev sahipliği yapacak.

Ergün Mimarlık yetkileri, kendileri için bulunduğu bölgenin kültürüne, yerin coğrafik ve topoğrafik özelliklerine uygun bir müze yapısı tasarlamanın öncelikli hedef olduğunu ve  aidiyet hissinin ön planda tutulduğu atmosfer yaratmaya çalıştıklarını söylediler.

Erzurum ve Oltu’da bulunan önemli tarihi yapıların mimarilerinden izler taşıyan Oltu Müzesi; avlulu plan şeması, peyzajla kurduğu ilişki ve doğal malzeme seçimleri ile dikkat çekiyor.

Y. Mimar Eser Ergün: Simgesel Bir Değer

Oltu ilçesinin tarihine damga vuran Oltu Şura Hükümeti’ni tanıtan müze yapısı simgesel değer taşıyor. Mimari formda kullanılan belirgin hatlar ve geometri ile ortaya çıkarılmak istenen yalın ve anıtsal yapı, simgesel değeri öne çıkartmayı hedefliyor.

Toplam 1200 metrekarelik inşaat alanına sahip Oltu Müzesi’nin yerleşim kurgusunda müzenin farklı kotlardan ulaşılabilirliği göz önünde bulundurulmuş. Yol kotunda giriş meydan ile desteklenirken, alt kotta, geçici sergi alanı ve kafe ile parktan müzeye erişim sağlanmış.

Oltu’nun geçmişi ve kültürel değerleri ile ilgili bilgilerin verildiği ilk sergi galerisi ise girişin yanında konumlandırılmış ve simgesel değeri vurgulamak amacıyla yapının diğer bölümlerine göre yükseltilmiş.

Yeşille entegre iç avlu ziyaretçilerine dinlenme, bekleme ve etkinlik alanları sunarken içe dönük kullanımı zenginleştirmiş. Yapının genelinde kullanılan doğal taş malzeme, yerel dokudan referans alarak yapıyı çevresiyle uyumlu hale getiriyor ve ışıkla kurduğu ilişkilerle zengin detaylar sunuyor.

Ergün Mimarlık ortaklarından Y. Mimar Eser Ergün; "bizim için projeyi diğerlerinden farklı kılan en önemli özellik, kentin kültürel değerleriyle bütünleşik tavır sergilemesi. Oltu Müzesi, bölgedeki tarihi yapıların ruhunu çağdaş anlayışla yansıtan simgesel değer, çevresiyle uyumlu davetkar bir yapıdır." dedi.

arkeolojikhaber.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar