Meksika'da 1.700 yıllık toplu mezar bulundu

Meksika'da 1.700 yıllık toplu mezar bulundu

Meksika'da Colima'daki bir tapınakta 1700 yıl öncesine tarihlenen kafatasları, insan kemikleri ve bir tanesi şapkalı kadın olmak üzere iki insan heykelciği bulundu.

Meksika'da Hristiyanlığın Protestan mezhebine mensup Yedinci Gün Adventist Tarikatına ait (The Seventh-day Adventist Church) kilisede tadilat çalışması yapılırken, M.S. 300 yılına tarihlenen Kolomb öncesi toplu mezar bulundu.  Mezarda bir düzineden fazla yetişkin erkek kafatası ve iskelet kemikleri, ilginç iki heykel, iki kap, çeşitl tahıllar ve ağzı taşlarla kapatılmış bir delik bulundu. Heykellerden erkek olanın şamanı temsil ettiği tahmin edilirken, kadın heykelinin başında başörtüsünü andırır şapka bulunması dikkat çekti.

LiveScience.com sitesinin Meksika'nın Colima eyaletinde bulunan Yedinci Gün Adventist Kilisesinde tadilat yapılırken bulunan 12 yetişkin erkek kafatası ve kemiklerinin bulunduğu bir toplu mezar yeri keşfedildi. Mezardaki iskelet kalıntılarından cesetlerin gelişigüzel şekilde birbiri üstüne yığıldığı anlaşıldı. Antik mezarın 0 ile 500 yılları arasına tarihlenen Comala dönemine ait olduğu tespit edildi. 

Arkeologlar 1.700 yıldır el değmemiş mezardaki insan iskeletlerinin yanında ağzı taşlarla örülmüş bir delik fark etti. Ağzı taşlarla mühürlenmiş delik bulunan mezarda çeşitli tahıllar bulunması da dikkat çekti. 

Arkeologlar mezar alanında üç mezar seviyesi keşfettiler. İkinci mezar seviyesinde, ekip iki kafatasının yanına, bir erkek ve dişi olmak üzere iki adet heykel buldu. 

Erkek heykeli;  15 inç (39 santimetre) boyunda ve 6 inç (15 santimetre) genişliğindeydi. Üzerinde boynuz çıkıntısı bulunan şapka giyiyor ve elinde balta tutuyordu.

12.5 inç (32 santimetre) boyunda 5.5 inç (14 cm) genişlğindeki kadın heykeli ise başörtüsünü andırır bir şapka taşıyordu. Sağ elinde bir kap tutuyordu. Mezarda ayrıca iki kap daha mevcuttu.

Heykellerin üzeri cilalanmıştı. Heykeltraşlar, heykellerin yüz hatlarını kesiklerle belirtmişlerdi ki kadın heykelinin burnunun sivriliği de dikkat çekiciydi.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) antropologu Rosa María Flores Ramírez kafataslarının bir kısmında hasar bulunmasının yanı sıra dişlerin bir kısmının kırık ve aşınmış olduğunu söyledi.

Meksikada bu tür mezarların çoğu arkeologlar bulmadan önce yağmalanıyordu. Bu mezarın el değmemiş olması "lezyonları, deformasyonları gözlemlemek ve yaşam biçiminin ne olduğunu algılayabilmek için şans olarak yorumlanıyor. Colima vadisinin tarih boyunca işgaller görmüş olmasından dolayı bölgede başka mezarlar bulunabileceği umuluyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar