Kütahya Zanaat ve Halk Sanatlarıyla UNESCO'nun Yaratıcı Şehri seçildi

Kütahya Zanaat ve Halk Sanatlarıyla UNESCO'nun Yaratıcı Şehri seçildi

Dünyada Yaratıcı Şehir olarak kabul edilen 180 şehirden biri de Kütahya oldu. Zanaat ve Halk Sanatları alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Kütahya’da tanıtım toplantısı düzenlendi.

Edebiyat, film, müzik, zanaat, halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya olarak belirlenen 7 farklı temadan seçim yapılan ‘UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Kütahya’da UNESCO tanıtımı düzenlendi.

Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kuruldu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefleyen ağ, üye olan şehirlerin yerel yaratıcılık, tanıtım ve görünürlüklerini artırmayı hedefliyor.

2 yıl süren çalışmalar neticesinde geçtiğimiz yıl ‘UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Kütahya ise ağa katılan 180 şehirden biri oldu. Zanaat ve Halk Sanatları alanında UNESCO’ya dahil edilen Kütahya’da, Kütahya Belediyesi ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle tanıtım toplantısı düzenlendi. oplantıda UNESCO’ya katılmak için yapılan çalışmalar ve bu katılımın şehre yapacağı katkılar anlatıldı.

Organizasyon, Kütahya Belediyesi ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle, 18 Nisan Çarşamba günü, Hilton Garden Inn’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, UNESCO temsilcileri ve çok sayıda çini sanatçısı katıldı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kentin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasıyla kentin önemli başarı elde ettiğine dikkat çekti.

Nayır, kentin kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, "Kütahya tarih, kültür ve sanat zengini bir şehir. Yer altı ve doğal zenginliklerimiz de buna ilave edilince gerçekten özellikleri ve güzellikleri olan bir şehir. Bunu tanıtma noktasındaki eksiklerimizi hep kendi aramızda konuşuyoruz. İlimizi tanıtacak hususlardan bir tanesi şüphesiz UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girmekti. Büyük bir ümit ve gayretle çalışmaya başlayan bu sürecin başarıyla sonuçlanması elbette çok önemliydi. Zaman zaman bu alanda ümidimizin kırıldığı anlar da oldu ama inandık ve güvendik. Haklı olduğumuzu biliyorduk. İlimizin bu konudaki zenginliğimizin farkında olarak yolumuza devam ettik ve başardık." değerlendirmesini yaptı.

Nayir, çininin Kütahya için büyük önem taşıdığını ancak diğer el sanatlarının da tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, "Çini baş aktör rolünde ama tek başına değil. Zanaat ve halk sanatları konusundaki diğer hususlarımızdaki zenginliğimiz gibi onlarla birlikte biz Kütahya'yı ilerilere taşımak zorundayız. Bu ağdaki diğer ülkelerdeki örneklerde olduğu gibi bu yalnızca bize gurur veren bir paye olmaktan çıkıp bu sanata emek veren kişilere yansıyacak, onları daha değerli ve kazançlı hale getirecek bir yola girmesi lazım." diye konuştu.

- "Yaratıcı Şehir" olarak kabul edilen dünyadaki 180 şehirden biri Kütahya"

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da UNESCO tarafından ilan edilen Yaratıcı Şehirler Ağı'na kabul edilen Kütahya'nın, zanaat ve halk sanatları alanında "Yaratıcı Şehir" unvanını almaya hak kazandığını belirtti.

Kütahya'nın UNESCO tarafından "Yaratıcı Şehir" olarak kabul edilen dünyadaki 180 şehirden biri olduğuna işaret eden Saraçoğlu, şunları söyledi:

"Kütahya olarak ilk başvurumuzda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olmayı başardık. Kütahya'nın 7 bin yıllık tarihi geçmişi var. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürün, sanatın, çininin başkenti diyoruz. Ama bunu sadece dilimizle değil yüreğimizle söylüyorduk. Şimdi bu çalışmayı başlattığımızda sonuç olarak baktığımız zaman, hakikaten yüreğimizden çıkan bu söylemin sonuç itibariyle UNESCO'da yerini almasıyla noktalandı diye düşünüyorum. Dünyadaki yaratıcı şehirler ağına baktığımız zaman yaklaşık 180 şehir bu alanda bulunuyor. Ama dünyada toplamda 2 milyon üzerinde bir şehir düşündüğümüz zaman Kütahya'nın 180 şehir içinden bir tanesi olduğunu ortaya koyduğumuz zaman öneminin biraz daha öne çıktığını görüyoruz. Biraz daha ileri gidersek, bizim bulunduğumuz dalda Zanaat ve Halk Dalı dediğimiz dalda 37 şehirden bir tanesiyiz. Burada yer almak çok anlamlı ve önemli."

Programda, daha sonra Kütahya'nın UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasına ilişkin sunum ve tanıtım videosu gösterimi yapıldı.

Muharrem Cin - AA


Benzer Haberler & Reklamlar