Kenanca yazılmış tabletin dili çözüldü!

Kenanca yazılmış tabletin dili çözüldü!

Çivi yazılı iki kil tablet kayıp Kenan dilinin çözülmesini sağladı. Eski Babil çivi yazısıyla Akad dilinin Eski Babil lehçesi ile yazılmış iki kil tableti inceleyen araştırmacılar kayıp Kenan dilinin çözümünü sağladı.

1980’li yıllarda Irak’ta keşfedilen kil tabletlerin biri İngiltere’de özel bir koleksiyonda, diğeri Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Jonathan ve Jeanette Rosen Çivi Yazısı Koleksiyonu’nda yer aldı.

Koleksiyonlarda yer alan tabletler amonyum klorür yöntemi kullanarak fotoğraflandı.

Fotoğrafları inceleyen Manfred Krebernik ve Andrew R. George, her iki tabletinde, güney Mezopotamya’da yerleşik Levant kökenli eski bir Kuzeybatı Sami dili konuşan Amoritlerin bilinmeyen bir dilinin ifadelerini okumayı başardılar.

“İki tabletin içeriğinin tekilliği, aynı yazıttan geldiklerini gösterebilir. El yazısı bakımından, aynı bireysel yazarın eseri bile olabileceklerini öne sürecek kadar benzerler” diyor araştırmacılar.

“1 nolu tablet metninde tanrıların, yıldızların ve takımyıldızlarının, gıda maddelerinin ve giysilerin adları yer alıyor. 2 nolu metinde ise sosyal ilişkiden alınan iki dilli ifadeler bulunuyor” bilgisini veren araştırmacıların ortak kaleme aldıkları makalede “Metin 1’in sonuna yakın alkam ana ṣ ē r ī – ya “buraya gel bana” ve Metin 2’nin başında alkam “buraya gel” ifadesinin varlığı, ikincisinin bir devam belgesi olduğunu düşündürmekte ve tabletlerin aynı kişinin eseri olduğu argümanını daha da güçlendirmektedir” bilgisi paylaşıldı.

Manfred Krebernik ve Andrew R. George çalışmalarının sonuçlarını Fransız dergisi Revue d’assyriologie et d’archéologie orientale (Asuroloji ve Oryantal Arkeoloji Dergisi)nin son sayısında yayınladı.
 

arkeonews.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar