Hangi ülkeden hangi tarihi eserin iadesi bekleniyor?

Hangi ülkeden hangi tarihi eserin iadesi bekleniyor?

Türkiye'den çalınarak Avrupa'ya kaçırılan tarihi eserler vatanına dönüyor

Anadolu’dan kaçırılan eserlerin geri getirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü takip çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Avrupa başta olmak üzere müzeleri gezerek Türkiye’den kaçırılan eserleri belirliyor. Daha sonra da bu eserlerin Türkiye’ye getirilmesi için süreç başlıyor.

Bir kısmı müzelerde bir kısmı koleksiyoncuların elindeydi

İslami eserlerden el yazması Kur’an-ı Kerim ile kitaplara, Osmanlı dönemi eserlerinden Roma ve Bizans dönemi sikke, heykel, stellere ve Urartu, Hitit, Lidyalılar dönemine ait eserlerin yurt dışına kaçırıldığı görüldü. Bunlardan bir kısmı müzelerde sergilenirken bir kısmı koleksiyoncuların elinden çıktı.

Türkiye’ye ait 4 bin 311 eser yürütülen yoğun diplomasiyle geri alındı

Türkiye ise son 16 yılda bu eserlerin döndürülmesi için yoğun bir çalışma başlattı. Bu kapsamda 2003’ten bu yana ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Hırvatistan, İsviçre, Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkelerde bulunan Türkiye’ye ait 4 bin 311 eser yürütülen yoğun diplomasiyle geri alınırken binlerce eserin de döndürülmesi için görüşmelere başlandı.

Mozaikten mihraba iade bekleyen eserler

Türkiye’ye iadesi beklenen tarihi eserlerden bazıları şunlar: İstanbul Piyale Paşa Camii çini alınlığı Zeugma Mozaiği (ABD) Konya Beyhekim Camii mihrabı (Almanya) İki mermer heykel başı (Avusturya) İskender başı heykeli (Belçika) Hacı Bayram Veli Türbesi şamdanı Eşrefoğlu Cami Halısı (Danimarka) Eyüp Sultan Camii’ne ait bir çini karo (Fransa) Eros başı heykeli (İngiltere) Urartu Şamdanı (İsrail), Lidya yazıtı ile Osmanlı sancağı (İtalya)

YeniŞafak


Benzer Haberler & Reklamlar