Çukurhisar Kaya Mezarları ayrıntıları ile şaşırtıyor

Çukurhisar Kaya Mezarları ayrıntıları ile şaşırtıyor

Yastığa kadar düşünülmüş mimari yapısıyla araştırmalara konu olan kaya mezarlar, yapılarıyla tarihe ilgi duyan vatandaşlar kadar Avrupalı akademisyenlerin de ilgisini çekiyor.

Kahramanmaraş'ta Helenistik ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen kaya mezarlar, tarihe ilgi duyanlar kadar Avrupalı akademisyenlerin de dikkatini çekiyor.

Ana kayaya oyulmuş 10 kaya mezar var

Merkez Onikişubat ilçesine bağlı Çukurhisar Mahallesi'nde iki vadi arasındaki arazide bulunan ana kayaya oyulmuş 10 bağımsız kaya mezar, milattan önceki çağlardan günümüze kadar özelliğini koruyor.

Tescillenen ve bulundukları bölge sit alanı ilan edilen kaya mezarlar, yapılarıyla tarihe ilgi duyan vatandaşlar kadar Avrupalı akademisyenlerin de ilgisini çekiyor.

Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın geçmişinin son yıllarda yapılan çalışmalarla milattan önce 13 bin yıl geriye gittiğinin belirlendiğini söyledi.

Bu tarihi dokunun meydana getirdiği inanılmaz bir kültürel mirasa sahip olduklarını anlatan Küçükdağlı, şehrin kültürel mirasının içerisinde kaya mezarların ayrı yer tuttuğunu dile getirdi.

Küçükdağlı, bunların en önemlisinin Göksun-Kayseri karayolundaki Çukurhisar Kaya Mezarları olduğunu dile getirerek, "Çukurhisar Kaya Mezarları, Kilikya ve Kapadokya kültürüyle bağdaşıyor. Burada milattan önce 1. yüzyıl ve milattan sonra 4-5. yüzyıllar arasında yaşayan Romalıların Çukurhisar civarında bir hayat sürdüklerini gözlemliyoruz." diye konuştu.

Seydihan Küçükdağlı: İyi bir mimari yapı

Küçükdağlı, bölgede yaşayan Romalıların tarıma dayalı bir hayat sürdüklerini, tarım arazilerini mezar olarak kullanmamak adına kayalıklarda aile mezarlıkları oluşturduklarını düşündüklerini de belirtti.

Mezarların 5 ila 10 metrekare arasında olduğuna dikkati çeken Küçüdağlı, şunları kaydetti:

"Kaya mezarlarının içerisinde yastığa kadar düşünülmüş. İyi bir mimari yapı olduğunu görülmektedir. Özellikli bu yönüyle kaya mezarlarına çeşitli zamanlarda Avrupa'dan akademisyenler bilimsel araştırmalar yapmak üzere buraya gelmektedir."

Küçükdağlı, kaya mezarlarının kent turizmine önemli katkılar sağladığını sözlerine ekledi.

 İsmail Hakkı Demir - AA


Benzer Haberler & Reklamlar