Abu Dabi'de planı bozulmamış taş devri evi bulundu

Abu Dabi'de planı bozulmamış taş devri evi bulundu

7.500 yıllık olduğu belirlenen ev kalıntısı, Marawah adasındaki yedi höyükten birinde bulundu. Arkeologlar, alanda bir Taş Devri köyünün bulunabileceğini tahmin ediyorlar.

Arkeologlar, Körfez bölgesinde Marawah Adası'nda 7,500 yıllık, iyi korunmuş üç odalı ev kalıntısı keşfetti. Evin duvarları 70 santimetre genişliğinde. Bu genişlik evin duvarlarının köşegenliğinibe işaret ettiği gibi taşların birbirini üstüne konarak çatı ile kapatılmasına da imkan sağlayabilecek ölçülere işaret ediyor. Marawah adasındaki 7.500 yıllık ev, Abu Dabi'nin ilk sakinlerinin yaşam tarzı ve alışkanlıklar hakkında önemli bilgiler ortaya koyuyor.

Bölge halkının o dönemde koyun ve keçi sürülerinden yararlandığı, ceylan gibi av hayvanlarını avlamak ve parçalamak için taş aletler kullandığı anlaşılıyor.

Evin bulunduğu alanda kabuktan yapılmış küçük boncuklar ve küçük bir köpekbalığı dişi de bulundu . Arkeologlar bu dişin muhtemelen süs eşyası olarak kullanıldığını tahmin ediyor.

Öte yandan bulunan yabani deve iskeletin parçaları da; yabani develerin biyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmeye olanak tanıyacak öneme sahip. Yabani deve iskeletinin tamamlanmasına çalışılıyor.

Alandaki önemli buluntularından biri de önceki kazılar sırasında Irak'tan gelmiş süslü seramik bir kavanozdu. Bu bulgu da bölgede deniz ticaretinin varlığının en erken kanıtıydı.

7.500 yıllık olduğu belirlenen ev kalıntısı, Marawah adasındaki yedi höyükten birinde bulundu.  Arkeologlar, alanda bir Taş Devri köyünün bulunabileceğini tahmin ediyorlar.

Marawah adasında yapılan kazılarsa bulunan Taş Devri evinin hem bölgede daha önce hiç bulunmamış planda inşa edildiği hem de dönemine göre benzersiz olduğu belirtildi.

TCA kıyı mirası arkeologlarından Abdullah Al Kaabi, evin yaşının radyokarbon tarihlemesi ile bulunduğunu belirterek; " 7.500 yıl önceki mimari tarzı, dönemi için benzersiz" dedi. 

TCA kıyı mirası ve paleontoloji bölüm başkanı Dr. Mark Beech, "tam yapının planına sahip olduğumuz bir ev kalaıntısı var karşımızda. Son derece iyi korunmuş. Bu kadar detayları belirgin Taş Devri evi bulabilmek, sıradışı bir keşif. Adada yedi büyük höyük var. Kazı için en küçüğünü seçtik. Bu yüzden ilerleyen dönemde potansiyel olarak birden fazla yapıya sahip olabiliriz. Adada bulunan eserler, bu köylüler için hayatın neye benzediğini birleştirmesine yardımcı olacak" dedi.

Abu Dhabi'nin kıyısında yer alan Marawah Adası, bölgenin en büyük Taş Devri yerleşim birimlerinden biriydi.

Abu Dabi Turizm ve Kültür Kurumu Başkanı Mohamed Al Mubarak, "Bu önemli keşifler, hem Abu Dhabi'nin ileri inşaat yöntemlerini Neolitik dönemden itibaren kullandığını hem de deniz ticaretinde daha o dönemde etkili role sahip olduğuna işaret ediyor.  Arkeolog ekibimizin uzmanlığı, Abu Dhabi emirliğinin tarihindeki en eski sakinlerinin ilginç ve karmaşık hikayesini aydınlatarak, tarihimiz, aydınlatıyor "dedi.

Shireena Al Nowais - National


Benzer Haberler & Reklamlar