61 milyon yıllık dev penguenin ayakları bulundu

61 milyon yıllık dev penguenin ayakları bulundu

Şu ana kadar bilinen en eski penguen kalıntısı Yeni Zelanda'da bulundu

Frankfurt'taki Senckenberg Araştırma Enstitüsü'nden kuşbilimci Dr. Gerald Mayr, Canterbury Müzesindeki Yeni Zelandalı meslektaşları ile birlikte, yaklaşık 60 - 61 milyon yıl öncesine tarihlenen, 150 santimetre uzunluğunda dev bir penguen fosili bulunduğunu açıkladı. Paleosen dönemine tarihlenen kalıntı, dünyanın en eski penguen fosilleri arasında...

2010 yılında 36 milyon yıl önce yaşamış ve boyu 1 metre 50 santimetreye ulaşan tarihin en büyük penguen foslinin varlığını açıklanmıştı. 1977'de Yeni Zelanda'nın güneyindeki Waimate adasında paleontolog Ewen Fordyce tarafından bulunan perde ayaklı, Maori dilinde "avıyla dönen dalgıç" anlamına gelen "kairuku" olarak adlandırılmıştı.

Yeni fosil buluntusu, kairuku ve Waimanu türünden farklı bir penguen türüne ait. Frankfurtlu kuşbilimci Dr. Gerald Mayr, "Bu fosili ayrı kılan şey, jeolojik tarih dönemine göre, şimdiye kadar bilinen penguen kalıntılarına kıyasla belirgin farklılıklar göstermesi. İncelediğimiz bacak kemikleri, penguenin daha önce tanımlanan akrabalarından önemli ölçüde daha büyük. Kesin olarak farklı bir türe ait. "

Araştırmacılar, yeni tanımlanan penguen yaklaşık 61 milyon yıl önce yaşadığını ve vücut boyu yaklaşık 1.5 metre olarak tahmin edildiğini açıkladılar. Bu ebat, bilinen en büyük fosil pengueni olan Anthropornis nordenskjoeldi'nin büyüklüğüne eşit. Anthropornis nordenskjoeldi türü, 45 ila 33 milyon yıl önce yaşamıştı. Bu yeni türe göre jeolojik anlamda çok daha genç olduğunu gösteriyor. Fosili incelenen pengunenin yaklaşık 60 milyon yıl önce, yaşadığı tahmin ediliyor."

Yeni Zelanda ve Almanya'daki bilim adamları ekibi adına konuşan Mayr, "Bulgular, erken Paleosen'deki penguen çeşitliliğinin açıkça öngördüğümüzden daha yüksek olduğunu gösteriyor ve ayrıca, Bu çeşitlilik, penguenlerin ilk temsilcilerinin zaten dinozorlar çağında ortaya çıkmış olduğunu gösteriyor." dedi.

arkeolojikhaber.com

Kaynak: Senckenberg Araştırma Enstitüsü ve Doğal Tarih Müzesi [23 Şubat 2017]


Benzer Haberler & Reklamlar