Van'ın Erciş ilçesinin Çelebibağı Mahallesi Madavank mevkisinde Urartu dönemine ait yerleşim alanları, açık hava tapınma alanındaki ana kayada T şeklinde 3 niş, kayaya oyulmuş iskele ve anakaya zeminine kazılmış lahit şeklinde mezarlar tespit…
Van'da artık sadece birkaç usta tarafından gelecek nesillere aktarılması için mücadele edilen el sanatlarından savat, Urartulardan bugüne dek yaşamayı başardı ancak sanayileşmeyle birlikte kaybolma riskine girdi. Savat sanatına ilgi yoğun ama sırrı…
Erciş'teki Urartu Liman Kalesinin alt kısmındaki 20 metre yükseklikteki ana kayaya oyulmuş taş limanın varlığı daha önce bilinmiyordu. Gemilerin yanaşabilmeleri için 3 metre genişliğinde 11 basamaktan oluşan liman arkeologları şaşırttı. 'Şu ana kadar…
Tarihte ilk kez ızgara planlı kent sisteminin izleri bulunarak Hippodamos Planı'nın, Hippodamos'dan asırlar önce kullanıldığının kanıtlandığı Van'da Zernaki Tepe'de arkeoloji açısından önemli bir ilk keşif daha gerçekleştirildi ve dış surların beden…
Van'ın Tuşpa ilçesindeki Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ilk kez Urartulara ait bir kraliyet çöplüğü keşfedildi. Çöplük alanındaki kazılarda, Urartularda soylu kesimin kullandığı mühür, bulla (mühür baskısı), kanca, seramik parçaları ile…
Van'ın Gürpınar ilçesinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında 2 bin 900 rakımlı dağa çıkan arkeoloji ekibi, Urartulara ait 4 kademeli kale kalıntısı içinde yer alan ana kayada 10 metre yükseğe oyulmuş mezar odasının içine ancak insansız uçan araç…
Van'ın Gürpınar ilçesinde 3 bin 300 rakımlı dağda Urartulularda yönetici sınıfın kullandığı değerlendirilen kale kalıntısı tespit edildi.
Van'da geçen yıl etkili olan kuraklık ve küresel iklim değişikliği nedeniyle su seviyesinde azalma yaşanan Van Gölü'nde, Çarpanak Adası'na ulaşımın sağlanması için yapılan 1 kilometrelik antik yolun büyük bölümü ortaya…
Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde, kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan nekropolde, Urartular dönemine ait 45 urne (ölülerin küllerinin konulduğu kap) bulundu.
"Dünyanın en büyük Urartu Müzesi" olarak değerlendirilen Van Müzesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrasında ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
Dünyada şu ana kadar sadece 3 tane bulunan; biri Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde, ikisi Almanya'da muhafaza edilen Urartu tören kazanlarının dördüncüsü Van Müzesi'nde sergilenmeye hazırlanıyor. Urartu uzmanı arkeolog Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu; kazan…
Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan odanın gizemi araştırılıyor
Karadan 3 günde ulaşılabilen Van'daki Ayanis Kalesi ile Bitlis'teki Kef Kalesine Urartuların Van Gölünü kullanarak yarım günde ulaştığına inanan arkeologlar, bu bağlantıyı bilimsel olarak ispatlamak için su altı arkeologlarından destek alıyor.…
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yapılacak Tarih Arkeoloji ve Turizm Çalıştayı 29 Nisan 2019 Pazartesi günü Saat 13:30'da Bitlis Eren Üniversitesi Adilcevaz Meslek Yüksekokulu Salonunda gerçekleştirilecek.
Urartuların ilk yazıtı Madırburç'un bazı bilim insanlarınca iskele olarak değerlendirildiğine dikkat çeken YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Van Gölü'nün Urartular döneminde taşımacılıkta etkin şekilde…
Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki Urartular dönemine ait nekropol alanında yapılan arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan at iskeleti yakınındaki mezarda yanyana gömülmüş kadın ve erkek iskeleti ABD'de incelendi. 2.777 yıllık olduğu belirlenen…
YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Van balığının Urartulardan bu yana tarih boyunca hep önemli olduğunu belirterek, "Orta Çağ ve Osmanlı döneminde de inci kefalinin üreme göçünde balığa…
Elazığ'daki Harput kalesinde yapılan arkeoloji kazısında 2.700 yıllık Urartu mührü ortaya çıkarıldı.