Ekmek Haberleri

Çatalhöyük arkeoloji kazılarında 8600 yıllık hamur parçası bulundu

Çatalhöyük arkeoloji kazılarında 8600 yıllık hamur parçası bulundu

Dünyanın neolitik çağda bilinen en büyük metropolü kurulan Çatalhöyük'teki arkeoloji kazısında fırın ocağı olarak kullanılan bir mekanda avuç içi büyüklüğünde 8 bin 600 yıllık hamur kalıntısı bulundu. Hamurun günümüze kalabilen dünyanın en eski…

Hitit, Selçuklu ve Osmanlı yemekleri Londrada tadıldı

Hitit, Selçuklu ve Osmanlı yemekleri Londra'da tadıldı

Londra Yunus Emre Enstitüsünün Bir Tutam Anadolu (A Pinch of Anatolia) projesi ile Anadolu’nun 13 bin yıllık yemek tarihi İmgiltere'de tanıtıldı, Hitit, Selçuklu ve Osmanlı yemek kültürleri ile Dünyanın En Eski Mutfağı: Anadolu’dan Yemek Hikayeleri…

Beş bin yıllık maya ile ekmek pişirdi, yağ sürüp yedi!

Beş bin yıllık maya ile ekmek pişirdi, yağ sürüp yedi!

Seamus Blackley adlı amatör Mısırbilimci, Iowa Üniversitesi’nden mikrobiyolog Richard Bowman’ın yardımını alarak somun ekmek pişirmek için 5.000 yıldan fazla bir süredir Mısır çömleklerinin gözeneklerinde duran Maya mikroplarını…

Dünyanın bilinen en eski ekmeği Ürdünde bulundu

Dünyanın bilinen en eski ekmeği Ürdün'de bulundu

Şimdiye dek bilinen en eski ekmek Anadolu'da bulunmuştu ama Ürdün'deki arkeoloji kazılarında 5 bin yıl daha eski ekmek kalıntısı ortaya çıkarıldı. Kalıntı incelenerek dünyanın en eski ekmek tarifi de elde edildi.

Göbeklitepede bira imalatı izleri bulundu

Göbeklitepe’de bira imalatı izleri bulundu

Göbeklitepe’de Çanak Çömleksiz Neolitik B dönemine tarihlenen çalışma alanında bulunan ve 160 litreye kadar kapasiteye sahip altı kabın içinde gri-siyah yapışkan kalıntı izleri bulundu.