Tokat'ın Zile ilçesinde, mozaik bulunan alanda başlatılan kazı çalışması tamamlandı.

Zincirli Ülya Mahallesi'nde kaçak kazı yapan F.Ş, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen mozaik buldu.
İl Jandarma ekiplerinin yaptığı operasyonla yakalanan F.Ş'nin ifadesinin ardından, Tokat Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğü tarafından bölgede kazı çalışması başlatıldı.
20 kişilik ekiple yaklaşık 1 ay boyunca söz konusu alanda çalışma yapıldı.

Kazı alanının büyümesi ve yeni mozaik sahnelerin ortaya çıkmasından dolayı ek kazı taleplerinin bakanlığa bildirildiği öğrenildi.
Sanat tarihçisi ve arkeolog Ekrem Anaç, Zile mozaiklerinin gerek tipoloji gerekse sanatsal açıdan Anadolu'da çıkan önemli bir sanat eseri olduğunu ifade ederek, "Mozaiklerin çıktığı alan bir saray kalıntısı. Kazıların devam etmesi gerekir. Zile, arkeolojik anlamda önemli bir şehir, her yerinden tarih fışkırıyor." dedi.

AA Necmettin Eryılmaz

Safranbolu’nun UNESCO Yolculuğunda 31 Yıl
Roma Metro C Hattında Müze-İstasyon Dönemi Başladı
Almanya Eski Cumhurbaşkanı Wulff İznik’in Tarihsel Mirasını Yerinde İnceledi
Kruvaziyer Turizmi'ndeki ivme turizmcilere yeni rekorlar için umut veriyor