Türkiye’nin 13’üncü Ramsar Alanı olan Kuyucuk Gölü Havzası’nda kar kalınlığının 25 santimetreye ulaşması, uzun süredir kuraklık baskısı altındaki sulak alan için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. 2018’den itibaren kuruma sürecine giren gölde, dere yataklarının açılması ve son kar yağışlarıyla birlikte doğal su döngüsünün yeniden canlanması bekleniyor.

Kuraklıktan Toparlanma Sürecine
Kars’ın Arpaçay ilçesinde, deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte yer alan Kuyucuk Gölü, 416 hektarlık Ramsar Alanı statüsüyle uluslararası koruma altında bulunuyor. Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde yer alması nedeniyle yüzlerce kuş türü için kritik bir konaklama ve üreme alanı olan göl, 2018’den itibaren artan kuraklık ve azalan kar yağışları nedeniyle ciddi su kaybı yaşamıştı.
Bu yıl bölgede etkili olan kar yağışı sonucu göl çevresinde kar kalınlığının 25 santimetreye ulaşması, bilim insanları tarafından ekosistemin yeniden su kazanımı açısından olumlu bir işaret olarak yorumlanıyor. Kar sularının erimesi ve ilkbahar yağışlarıyla birlikte gölün su seviyesinde belirgin artış bekleniyor.
Yarının Suyu Programı ve Kurumsal İşbirliği
Gölün yeniden “kuş cenneti” niteliğine kavuşması amacıyla 2019’da başlatılan “Yarının Suyu Programı”, Kars Valiliği öncülüğünde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, DSİ 24. Bölge Müdürlüğü ve KuzeyDoğa Derneği işbirliğiyle yürütülüyor. Program kapsamında gölü besleyen beş dere yatağındaki kaçak setler kaldırılarak doğal su akışının önü açıldı. Ayrıca 2019’dan bu yana sürdürülen sondaj çalışmalarıyla göle “can suyu” sağlanıyor.
Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu
Bilimsel İzleme ve İklim Gerçeği
KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 2024’te 495 milimetre olarak ölçülen yıllık yağışın 2025’te 325 milimetreye düştüğünü belirterek kuraklık baskısına dikkat çekti. Son aylardaki kar yağışının “normale yakın” bir tablo sunduğunu ifade eden Şekercioğlu, açılan dere yatakları ve beklenen yağışlı ilkbahar sayesinde Kuyucuk’un eski ekolojik canlılığına kavuşabileceğini vurguladı.
Uzmanlara göre Kuyucuk Gölü’nde yaşanan gelişmeler, Türkiye’de sulak alan yönetiminin iklim değişikliği bağlamında yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor.
Kaynak: Cüneyt Çelik aa



Cura Geleneğinin Taşıyıcısı Osman Kırca’ya 'Yaşayan İnsan Hazinesi' Onuru
Rahmi M. Koç Müzesi’nde Sanayi Devriminin İzleri: Het Van Osch Museum Koleksiyonu Sergide
Kuyucuk Gölü’nde Kar Umudu: Ramsar Alanında Ekolojik Toparlanma Beklentisi
Louvre Müzesi'nde Yönetim Krizi: Laurence des Cars İstifa Etti