Bitlis'in Ahlat ilçesinde geleneksel yöntemlerle gün yüzüne çıkarılan taşlara şekil vererek yaptığı eserleriyle "Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen 92 yaşındaki taş ustası Tahsin Kalender, yaşamını yitirdi.
Bitlis'teki Eski Ahlat Şehri İç Kalesi'nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında, Orta Çağ dönemi, Erken Tunç ve Demir Çağlarına ait bulgulara rastlandığı bildirildi.
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda 1050 mezar taşının epigrafik çözümlemesi (mezar taşı okuma) tamamlandı.
Bitlis'in Ahlat ilçesinde yüzlerce mağaranın bulunduğu Madavans Vadisi'nin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmesi sevinçle karşılandı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, mezarlıkta 38 bin metrekarelik alanda çimlendirme çalışmalarının devam ettiğini, ağaçlandırmanın da yapılacağını anlattı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Ahlat’ta Van Gölü sahiline inşaa edilmekte olan Cumhurbaşkanlığı Köşkü için kıyının doldurulmasına, kazı yapılmasına, değiştirilmesine, duvar, çit, parmaklık gibi engeller oluşturulmasına izin veren yasa maddesini iptal…
Meke Krater Gölü'nün içinde bulunduğu alan ile Nemrut Kalderası'nı kapsayan bölge, "Jeopark" alan olarak tescillenip "Küresel Jeopark Ağı"na dahil edilmesi ve uluslararası düzeyde tanıtımının sağlanması için UNESCO'ya başvuru yapılacak…
Bitlis'in Tatvan ilçesinde ortaokul öğrencileri, ziyaret ettikleri Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda uygulamalı ders yaptı.
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığındaki çalışmalarda bu yıl taş tümlemeleri ile çevre düzenlemesine ağırlık verilecek, likenli taşların yarısının temizlenmenmesine çalışılacak.…
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı Selçuklu Meydan Mezarlığında çevre düzenlemesi ve yeşillendirme çalışmaları yapılacak.
A. Aysun Sandıkcıoğlu’nun Selçuklu ve Osmanlı mezar taşı yorumlarından oluşan Araf heykel sergisi Şerefiye Sarnıcında 21 Şubat Perşembe günü açılacak ve 22 Nisan tarihine kadar gezilebilecek.
Bitlis Kalesindeki arkeoloji kazılarında bu sene Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait mimari dokunun yanı sıra 90 civarında taşınır buluntu elde edildi. Buluntular arasında Bizans imparatoru 10. Dukas dönemine ait bir sikke de yer alıyor.
DAP Bölge Kalkınma İdaresince hazırlanan Ahlat Tarihi Kentsel Tasarım Projesi, kümbetler aksı ve çevresi, Ahlat Sahil Kalesi ve çevresi, harabe şehir ve çevresi gibi üç bölümden oluşan 755 bin 750 metrekare alanı kapsıyor.
Ahlat arkeoloji kazı alanında 178 oda mezar (akıt) bulundu. Akıtlardan 5 tanesi açıldı ve incelendi. Kurgan tipi yeraltı mezarlarının Anadolu'daki devamı olarak görülen mezarlarda İslami usullere göre defin yapılmış.
Daha çok meydan mezarlığındaki devasa şahideli ve sandukalı anıt mezarlarıyla karşımıza çıkan Ahlat Meydan Mezarlığında 5 tarihi mezar tipi daha bulunuyor ve mezarların hepsi Osmanlı öncesi döneme ait.
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki dünyanın en büyük İslam mezarlığı Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki restorasyon ve konservasyon çalışmalarında 700 şahide ve sandukaların kitabeleri çözümlenerek arşive kaydedildi.