Anasayfa / Restorasyon / Dünya

Ressam Joshua Reynolds'un 230 yıllık tablosundaki 'şeytan' restorasyonla ortaya çıktı

Ünlü İngiliz ressamın 230 yıllık tablosundaki kayıp şeytan restorasyonla ortaya çıktı. Reynolds, William Shakespeare'in ''Kral VI. Henry - II'' adlı oyunundaki bir sahneden esinlenerek yaptığı Kardinal Beaufort'un Ölümü tablosunda şeytan figürünü çizmiş ama figür zamanla tabloda görünmez hale gelmişti.

 

Britanyalı ressam Joshua Reynolds'un William Shakespeare'in ''Kral VI. Henry - II'' adlı oyunundaki bir sahneden esinlenerek  230 yıl önce çizdiği Kardinal Beaufort'un Ölümü tablosunda şeytan figürüne yer vermişti.

Bazı eleştirmenler, 18. yüzyılın en büyük ressamlarından biri olarak kabul edilen Reynolds'un hayali bir varlığı tabloda açıkça göstermemesi gerektiğini dile getirmişti. Yıllar içinde şeytan, tablonun üzerine peş peşe sürülen vernik ve boyalar nedeniyle gözden kayboldu.

Kayıp şeytan, ressamın doğumunun 300. yılında National Trust vakfı tarafından yürütülen restorasyon projesiyle yeniden ortaya çıkarıldı. Sanat eseri, şeytanın da tabloda yer aldığı düzeltilmiş haliyle Birleşik Krallık Batı Sussex'teki Petworth House'da yeniden sergilenmeye başladı. Restorasyondan sonra uzun dişli şeytan, ölüm döşeğindeki Kardinal Beaufort'un başucunda görülüyor.

dependent'ta yer alan haberde National Trust'ın resim ve heykellerden sorumlu küratörü John Chu, tablonun o dönem sergilenen diğer tüm çalışmalardan daha fazla tartışmaya yol açtığını söyledi. Şeytana atıfta bulunan Chu, "Bu figürün boyanarak kapatılması gerektiğini savunan insanlar bile vardı. Fakat tarihi belgelere göre ressam, eseri değiştirmeye yönelik tüm girişimlere karşı kararlı bir duruş sergiledi" ifadelerini kullandı.