Anasayfa / Kütüphane / Antik Şehir

Polemonion: Polemonion Antik kenti

Polemonion nedir? Polemonion Antik kenti nerededir?

 

Polemonion Antik kenti; Ordu'nun Fatsa İlçesi'nin Bolaman mevkiide muhtemelen 1.. yüzyılda kurulmuş antik kenttir. Roma döneminde 5 kentten oluşan Pontus Polemoniacus eyaletinin merkezidir. Tarihlendirme Roma imparatoru Marcus Antonius tarafından Kilikya, Bosphorus, Kolhis ve Pontus’a kral olarak atanan II. Polemon’un (MÖ 12- MS 74) adını taşıdığının tahmin edilmesine dayanmaktadır. 

Polemonion Antik kenti'nin günümüzde Kuzey Anadolu Dağları ve Pontus Alpleri olarak adlandırılan Pontus sıradağlarından doğan ve Karadeniz'e akan Bolaman Irmağı'nın (Antik Çağ'da Sidenus Nehri olarak adlandırılmıştır) denizle birleştiği yerde günümüzde Bolaman modern yerleşimin olduğu yerde kurulduğu tahmin edilmektedir. 

Antik yazarlardan Yaşlı Pliny'de kentin adı zikredilirken Hieroklus, kentin adını Telomonion olarak kaydetmiştir. Ancak bu ismin hatalı bir tanımlama olduğu anlaşılmaktadır. Öte yandan Strabon ve sonraki yazarlarda kentin adının yer almaması dikkat çekmektedir.

Bazı yazarlara göre bu kent Fatsa'da kurulu gösterilse de antik kaynaklarda Fatsa, Phadisane, Phabda adıyla zikredilmektedir. 

arkeolojikhaber