Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Kheiron

Kheiron nedir?

 

Kheiron: Kronos ile Philyra'nın oğlu diye bilinen Kheiron at adam­ların en ünlüsüdür.

 Kheiron bir doğa adamıdır ve doğadan aldığı derslerle birçok yiğitler yetiştirmiştir. Bunların arasında Akhilleus olduğu gibi, Asklepios ve Apollon gibi tanrılar da vardır.  Bunlara avlanmayı, savaşmayı, hekimliği öğrettiği gibi, müzik ve ahlâk üzerinde de eğitmiştir

Kheiron'un ölümü Herakles'in elinden olur.

Kronos, deniz perisi Philyra ile birleşmek için bir at biçimine girmiş, Kheiron da bu yüzden yarı insan, yarı at bede­niyle doğmuştur. 

Kheiron:  Kronos'la Philyra'nın oğlu Kheiron at adamların en iyisi, en ünlüsü, en bilginidir.

Adı "Kheir", yani "el'den gelir, gerçekten de eli her şeye yatkındır. Bir doğa adamı olan Kheiron doğadan aldığı derslerle en büyük yiğitleri yetiştirmiştir. Asklepios, İason, giderek tanrı Apollon bile ondan ders almışlardır. Ama Kheiron'un en ünlü öğrencisi Akhilleus'tur (Akhilleus). Kheiron'un, Akhilleus'un babası Peleus'la özel bir ilişkisi vardır, onu her fırsatta korur, destekler: Akastos'un sarayında başına gelen serüvenden kurtarmış (Akastos), deniz tanrıçası Thetis'le evlenmesini salık vermiş, düğünde Peleus'a hedefini şaşmaz bir kargı armağan etmiştir (Peleus, Thetis). Thetis kocasını bırakıp denize dönünce, Peleus oğlu Akhilleus'u Kheiron'a emanet eder (Akhilleus). Kheiron öğrencisini dillere destan olacak biçimde yetiştirir: Ona avlanmayı ve savaşmayı öğrettiği gibi, müzik, ahlak ve hekimlik dersleri de verir. Akhilleus'un üstün yeteneklerini, Tesalya'nın Pelion dağı eteklerindeki mağarada hocası Kheiron'la geçirdiği eğitim yıllarına borçludur. Kherion'un ölümü Herakles'in elinden olur. Kronos, deniz perisi Philyra'yla birleşmek için bir at biçimine girmiş derlerdi, Kheiron'un da at adam olarak doğması ondanmıs. Ne var ki tanrı oğlu olduğundan ölümsüzmüş. Herakles kendisine saldıran at adamları püskürtünce oklarından biri Kheiron'un etine saplanmış. Yarasının iyileşmeyeceğini anlayan Kheiron da ölümsüzlüğü Prometheus'la değişerek ölmeyi yeğ görmüş.