Anasayfa / Etkinlikler

Taşkent’te İslam Medeniyeti ve Medya Buluşması

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen “İslam Medeniyeti: Yeni Bakış Açısı, Yeni Keşifler” temalı Uluslararası Medya Forumu, 46 ülkeden medya temsilcileri, gazeteciler, akademisyenler ve uzmanları bir araya getirdi. Üç gün sürecek forumda İslam medeniyetinin tarihsel mirasının çağdaş medya araçlarıyla tanıtılması, kültürel mirasın uluslararası kamuoyuna aktarılması ve medya kuruluşları arasında işbirliğinin geliştirilmesi ele alınacak.

 

46 Ülkeden Medya Temsilcileri Taşkent’te Buluştu
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yeni inşa edilen İslam Medeniyeti Merkezi’nde başlayan Uluslararası Medya Forumu’na Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 46 ülkeden medya kuruluşlarının temsilcileri, gazeteciler, akademisyenler ve uzmanlar katılıyor. “İslam Medeniyeti: Yeni Bakış Açısı, Yeni Keşifler” başlığıyla gerçekleştirilen forum, İslam medeniyetinin tarih, bilim ve kültürel miras birikiminin çağdaş medya imkanlarıyla dünyaya aktarılmasını amaçlıyor.

Forumun açılışında konuşan Özbekistan Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Şerzad Asadov, bilgi akışının saniyeler içinde milyonlarca kişiye ulaştığına dikkat çekerek dezenformasyon ve yapay zeka kaynaklı içeriklerin gazetecilik açısından yeni sınamalar oluşturduğunu belirtti. Asadov, teknoloji değişse de dürüstlük, tarafsızlık ve insanın çıkarlarının gazeteciliğin temel ölçütleri olduğunu vurguladı.

Tarih ve Kültürel Miras Medyayla Buluşuyor
İslam Medeniyeti Merkezi Başkanı Firdavs Abduhalikov ise forumun yalnızca bir toplantı olmadığını, tarih, bilim, kültürel miras ve medyayı buluşturan uzun vadeli uluslararası işbirliği platformu niteliği taşıdığını ifade etti. Forum kapsamında yeni belgeseller, televizyon programları ve uluslararası medya projelerinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Açılışta İslam Medeniyeti Merkezi’nin tanıtım filmi gösterilirken, Özbekistan’da ilk kez basılan merkeze temalı posta pulları serisi de tanıtıldı.

Semerkant ve UNESCO Mirası Gündemde
Üç gün sürecek etkinlikte İslam medeniyetinin tarihi mirası, yeni medya araçları ve Özbekistan’ın bu mirasın uluslararası tanıtımındaki rolü farklı oturumlarda ele alınacak. Katılımcılar ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi mekanlarıyla öne çıkan Semerkant’ı ziyaret edecek; İmam Buhari Külliyesi ve Hadis Çalışmaları Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi’ni gezecek.

Forumda ayrıca Türkiye merkezli Mega Basım Yayınevi tarafından yayımlanan, Özbekistan’ın tarihi şahsiyetlerini doğu minyatür sanatı üzerinden ele alan Özbekistan Tarihindeki Büyük Şahsiyetler Doğu Minyatürlerinde adlı kitap albümü tanıtılacak. Etkinliğin, Özbekistan’ın İslam medeniyeti ve kültürel mirasının uluslararası alanda görünürlüğünü artırması hedefleniyor.