Anasayfa / Kütüphane / Biyografi

Süleyman Şenel: Dr. Süleyman Şenel

Süleyman Şenel kimdir? Dr. Süleyman Şenel kimdir?

 

Dr. Süleyman Şenel; Müzik Folkloru Araştırmacısı, Yazar, Akademisyen (d. 2963, İstanbul - )

1963 yılında Kastamonu/Taşköprülü bir ailenin oğlu olarak İstanbul'da doğan Şenel, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı mezunudur. Lisans üstü eğitimini de İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde tamamladıktan sonra bugüne dek İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda eğitimci olarak çeşitli kademelerde hizmet verdi, Müzikoloji Bölümü’nde "Etnomüzikoloji Anabilim Dalı" ve "Müzikoloji" Anabilim Dalı" Başkanlıklarını üstlendi.

Kastamonu ve çevresi başta olmak üzere ülkemizin pek çok yöresinde, ayrıca, Azerbaycan ve Kazakistan'da folklorik müzik derlemeleri yaptı. Anonim halk müziği / Âşık müziği, müzik materyalleri barındıran ses arşivleri ve genel müzik eğitim sistemleri üzerinde çalıştı. Saha araştırmalarında 2000’i aşkın ezgi ve folklorik, etnografik materyal derledi. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli topluluklarla konserlere katıldı; kültürel amaçlı açıklamalı konserler ve kültür–sanat ağırlıklı programlar hazırlayıp sundu ve yönetti. "Yayıma hazırlayan", "repertuvar seçici", "müzik yönetmeni" ve "danışman" olarak müzik albümü çalışmalarında bulundu.

TRT'de, "Halk Müziğimiz” ve "Türkü Yazıları" isimli açıklamalı radyo programlarını hazırladı ve sundu. "Bengi", "Yöresel Müziğin Ustaları", “Anadolu Erleri (Seymenler-Yârenler-Ahiler)”, "Sesler, Zamanlar, Şarkılar", "Virtüözler (Enstrümanın Ustaları)" başta olmak üzere pek çok televizyon programı ve belgesele danışmanlık yaptı.

Ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve panel katıldı, konferanslar verdi. Araştırmaları ile fikri yazılarını ansiklopedi maddesi, köşe yazısı, bildiri, makale, kitap ve sesli arşiv materyali şeklinde yayımladı. Telif eser sahibi ve yayıma hazırlayan olarak 29 kitap ve 100'ü aşkın makalenin sahibidir.