Anasayfa / Kütüphane / Biyografi

Şevket Turgut Paşa: Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa

Şevket Turgut Paşa kimdir? Şevket Turgut Paşa üçlğ misak üyesi midir?

 

Şevket Turgut Paşa; Osmanlı Subayı ve Harbiye Nazırı, (d. 1857, İstanbul - ö. 1924, İstanbul), i

Genç yaşta Çanakkale Harbi'nde yer aldı.

Harbiyeyi erkan-ı harp yüzbaşı rütbesiyle bitiren Şevket Turgut Paşa, 1908 yılında ikinci meşrutiyet ilan edildiğinde Kosova ordu kumandanıydı ve Arnavutluk ayaklanmasını bastırmakla görevlendirildi. Romanya’da askeri delege olarak görev aldı. 

Hareket Ordudu Komutanlarından biri olarak 31 Mart Vakasında Yıldız Sarayı'nı işgal eden kuvvetlerin başında yer aldı.

Balkan savaşında Trakya’da kolordu kumandanlığı yaptı. I. Dünya Savaşında çarpıştı.

Damat Ferit Paşa hükumetlerinde 1919 yılında Nafia Nazırlığı ve 19 Mayıs 1919-29 Mayıs 1919 tarihleri arasında 10 gün Harbiye Nazırlığı yaptı.

Birirnci Dünya Savaşı yenilgisinin ardından 15 Mayıs 1919 tarihli  Üçlü Misak'ta "Cevat Çobanlı ve Fevzi Çakmak" ile birlikte adının yer aldığı iddia edilir. Ancak Fevzi Çakmak'ın hatıralarında Üçlü Misak'ta  üçlü andlaşmanın "Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve Cevat Çobanlı".arasında olduğu belirtilir ve onun adına yer verilmez. Şevket Turgut Paşa'nın adının Üçlü Misak'ta anılmasına yol açan hata 19Nisan 1975 tarihli Hürriyet gazetesinde yayınlanan hatıralarda yapılır. Murat Sertoğlu'nun Mareşal Çakmak'ın hatıraları başlıklı yazı dizisinde  Fevzi Çakmak’ın yeğeni Adnan Çakmak, Üçler Misakı’nda Mustafa Kemal Paşa yerine ŞevketTurgut Paşa adını zikretmiş, daha sonraki yayınlarda bu hatayı kaynak alarak Şevket Turgut Paşa'yı ittifakın üyesi olarak göstermişlerdir.

Öte yandan; 8 Haziran 1919 tarihli Mustafa Kemal Paşa'yı Anadolu'dan geir çağıran  ve 22 Haziran 1919 tarihinde 14. Kolordu Kumandanlığı’na gönderilen Milli Mücadele'yi bitirme emrinde Erkân-ı harbiye Umumiye Reisi Cevat Paşa ile birlikte Harbiye Nazırı olarak imzası bulunmasına rağmen Şevket Turgut Paşa Kuvâ-yi Milliye'yi desteklediği gerekçesiyle 1921 yılında emekliliğe sevk edildi.

23 Mart 1924 tarihinde İstanbul'da öldü.