Anasayfa / Kütüphane / Biyografi

Nusret Nurdan Eren: Mimar Nusret Nurdan Eren

Nusret Nurdan Eren kimdir? Nusret Nurdan Eren biyografisi...

 

Nusret Nurdan Eren; mimar ve fotoğraf sanatçısı (d. 1931, İstanbul , Kısıklı ö. 20 Ekim 2023, İstanbul).

1931 yılında İstanbul’un Kısıklı semtinde doğan Nusret Nurdan Eren'in fotoğrafa ilgisi genç yaşlarda başlamış, İlkokul ikinci sınıfta, bir kırtasiyeci vitrininde gördüğü bakalit fotoğraf makinesi, fotoğrafçılığa yolculuğunun ilk adımı olmuştu.. Denizli Lisesi’nde yatılı okurken fotoğrafçı bir arkadaşına yardımcı olarak fotoğrafçılığın inceliklerini öğrendi.

1959 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1980'li yıllara kadar mimarlık mesleğini sürdürdü.

Nusret Nurdan Eren, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra profesyonel olarak fotoğrafçılığa adım attı. Uzun bir süre mimarlık alanında çalıştı, ancak özellikle 1970’ler ve 1980’ler boyunca Türkiye’nin dört bir yanına fotoğraf gezileri düzenledi. Bu geziler sırasında, tarihi yapılar, ören yerleri ve milli parkların eşsiz güzelliklerini yakalamak için özel bir gözle bakarak, her karenin özel bir anı olabileceğine inandı.

Eren, kariyerinin olgun yıllarında Türkiye’nin doğal güzelliklerini belgelemeye odaklandı. Özellikle doğa fotoğrafçılığı konusunda büyük bir tutkuya sahipti. Sergilerinde, sıradan nesneleri makro çekimlerle yakınlaştırarak doğanın ayrıntılarını öne çıkardı.

Sadece renkli fotoğraf çekip, belgeci fotoğraf anlayışına yöneldi. Çalışmalarını Türkiye'nin doğal miraslarını fotoğraflayarak sürdürdü.

Nusret Nurdan Eren, eserleriyle birçok yarışmada ve sergide ödüller kazandı.

1973’te Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı nın Türkiye konulu fotoğraf yarışmasında renkli fotoğraf dalında birincilik, 1984’te Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu (FİAP) dia . bienalinde gümüş madalya kazandı.

1986’da AFİAP (FİAP Sanatçısı) unvanı aldı.

2021 yılında Maslak’ta düzenlenen “Ustalara Saygı 1950-1960 İstanbul” sergisi, Nusret Nurdan Eren’i ve diğer önemli Türk fotoğrafçılarını bir araya getirdi ve Türk fotoğrafının tarihine ışık tuttu. Sergide, Nusret Nurdan Eren’in çalışmalarının yanı sıra Ara Güler, Ersin Alok, Gültekin Çizgen, İbrahim Zaman, İzzet Keribar, Ozan Sağdıç, Şemsi Güner ve Yıldız Moran gibi diğer ünlü fotoğrafçıların eserleri de yer aldı.

Nusret Nurdan Eren'in Çivkuş Arkadaşım Boz Ardıç adlı bir fotoğraf kitabı yayınlandı.

Nusret Nurdan Eren, 20 Ekim Cuma günü İstanbul'da vefat etti. Cenazesi aynı gün ikindi namazına müteakip Karacaahmet Şakirin Camiinden kaldırılıp Merdivenköy mezarlığına defnedildi.