Anasayfa / Kütüphane / Antik Şehir

Mabolla Antik Kenti

Mabolla Antik Kenti nerededir?

 

Mabolla Antik Kenti; Muğla'nın Menteşe ilçesindedir ve ilçenin en eski yerleşim alanı olduğu tahmin edilmektedir. Şu ana dek yapılan arkeoloji kazılarında elde edilen somut verilere göre Milattan Önce 2500 ‘lü yıllarda alanda yerleşim bulunduğu kesinlenmiştir.

İlçe kültür turizminin önemli destinasyonlarından olan antik yerleşimin bulunduğu tarihi kale kalıntıları, Muğla merkezini de gören olağanüstü bir manzaraya sahiptir. Antik alanın bulunduğu bölge tepe üstündeki geniş düzlükten dolayı Masadağ olarak da bilinmektedir. Yerleşim çevresinde teraslandırma yöntemi kullanılmıştır. Teraslar üzerine oturtulmuş kalenin içindeki saray kalıntılarının en az 3 katlı bir binaya ait olduğu düşünülmektedir.

Kalenin güneyindeki düzlükte irili ufaklı taşlardan oluşan ve olasılıkla konut türü yerleşimlere ait yapı yıkıntıları yer almaktadır. Bu alanın altındaki alt düzlükte Hitit ve Frig kültürü izlerine rastlanmıştır. 

Alanda Karya ve Likya Bölgesinde varlığını geç dönemde de sürdüren açık hava kutsal alanları da yer almaktadır. .

Mabolla Kalesinin iri dikdörtgen taşlardan oluşan surlarının güneye doğru süren uzantıları oldukça iyi korunmuştur. Sur duvarlarından aşağıya doğru sürüklenen bazı bloklar üzerinde izlenen kenetler ahşap kenet yuvaları özelliğindedir ve M.Ö. 5. yüzyılla tarihlendiğine ilişkin ipucu vermektedir. Masadağ Kuzeydeki düzlüğe yakın yerinde ise yüksek teraslar üzerine oturtulmuş ve en az 3 katlı olan ve harçlı moloz taşlarından yapılma bir ortaçağ sarayı yer alır.

Mabolla’nın doğu ve batı üst yamaçlarında ve çoğu yakın zamanda definelerce tahrip edilmiş kaya oygu mezarları yer alır.