Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Kernos

Kernos nedir?

 

1. Kernos: Tunç Çağı’ndan itibaren Kyklad Adaları ’nda daha sonra da Yunan kentlerinde her tür sunu için kullanılmış, iki, üç ya da daha çok sayıda çanak benzeri kapçıklardan oluşan kap tipi.

Erken Minos mezarlarında bulunan, tuzluk denilen taş veya pişmiş topraktan yapılmış basit dikdörtgen kernoslar ortak bir kaide üzerine birarada yerleştirilmiş iki ya da üç kapçıktan oluşmaktadır.

Klasik Çağ’da kernosların bu kapçıklarına bezelye, fasulye, mercimek gibi bakliyat, arpa, buğday, yulaf gibi hububat, süt, bal, yağ, şarap gibi sıvı maddeler ve beyaz haşhaş ile temizlenmemiş koyun yünü konmaktaydı.

Bazı kernosların ise, içinde ele geçen fitil kalıntıları nedeniyle kandil olarak da kullanıldıkları anlaşılmaktadır. Sikkeler üzerinde de kernos betimlemelerine rastlanmaktadır.

Kernos taşıyan rahibelere de “kernos şıyıcısı” anlamında kernophoros denmiştir.

 

2. Kernos: Bir tür sunu vazosu.

Tunç Çağı'ndan başlayarak Kyklad Adaları'nda, daha sonra Yunan kentlerinde gizemli ayinlerde kullanılan kernos, birbirine bağlı kadehlerden oluşur.

Platon'un liknon (tahıl sepeti, beşik) sözcüğüyle tanımladığı bu kap için iki farklı tasvir bilinmektedir. Birincisine göre kernos, Eleusis ayinlerinde kullanılan toprak bir kaptır; İkincisine göre ise mistik amaçlı bir krater türüdür.

Atina ve Eleusis kazılarında birçok örneği ele geçen kernos, daha çok gizli ayinlerde kullanılan bir kap olduğundan, tasvirlerine özellikle Eleusis kültü simgelerinin yer aldığı kabartmalarda ve sikkelerde rastlanmıştır.

Eleusis'te kernos taşıyan rahibelere 'kernos taşıyıcısı' anlamında kernophoros denmiştir. Girit ve Agrigento'da da bu türe ait kap parçaları bulunmuştur.