Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Karmaşıklık Bilimi

Karmaşıklık Bilimi nedir? Karmaşıklık Biliminin konusu nedir?

 

Karmaşıklık Bilimi; karmaşık sistemleri ya da sistemsiz halde gelişen karmaşık oluşumları analiz ederek, anlaşılır şekilde izah etmeyi hedefleyen bilimsel yöntemlerdir. Bilgi çağında kontrol imkânı olmayan birçok verinin kendi içinde bir düzen oluşturduğunu varsayarak, Karmaşık sistemleri çözümlemek için uygn yöntemler kullanmaya çalışır.

Karmaşıklık Bilimi; Karmaşıklık Teorisi, Kaos Yaklaşımı ve Kaos Yönetimi ile kavramları ile de izah edilmektedir. Geleneksel yaklaşımlarından farklılaşan pozitif bilimlerde Newton’un klasik anlayışını reddeden doğrusal olmayan yaklaşımı baz alan bir bakıştır.

Evrenin oluşumundan gündelik yaşamdaki işleyişlere kadar hemen her alanı kapsayan geniş çaplı bilim, bazı bilim insanları tarafından ‘yeni fizik’,  bazı bilim insanları tarafından ise ‘postmodern bilim’sınıfında tanımlanmaktadır.

“Çin’de bir kelebek kanat çırparsa Florida’da bir kasırgaya sebep olur” deyimi ile çok meşhur olan Kelebek Etkisi kavramı Karmaşıklık Biliminin olayları başlangıcından itibaren tahlil etme yöntemlerinden biridir.