Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Ilısu Barajı arkeolojik kurtarma kazıları sondaj çalışmaları ile sürüyor

Mardin Müzesi arkeologları Koçtepe köyünde mimari kalıntıların yanı sıra sırlı ve sırsız seramik parçaları, lüleler ve sikkeler buldular.

 

Mardin ve Şırnak sınırları arasında Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda Dicle Nehri üzerinde yer alan Ilısu Barajı nedeniyle yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor.

Mardin Müzesi arkeologları tarafından gerçekleştirilen Koçtepe köyü mevkisinde 10 ayrı yerde kazı yapıldı.

Mardin Müze Müdürlüğünde yapılan açıklamada kazılarla ilgili şu bilgilere yer verildi:;  "Ilısu kurtarma kazıları kapsamında Koçtepe Köyü’nde gerçekleştirilen kazılarda şu ana kadar köyün güneyi ve kuzeybatısında toplamda 10 açmada çalışılmıştır. Kazılar, arazi yapısı ve köy yerleşkesi sebebiyle çoğunlukla sondaj kazısı olarak devam etmektedir. Özellikle kuzeybatıdaki bahçede açılan açmalarda, geç dönem buluntuları ve mimarileri kalıntılarına ulaşılmıştır. Çok odalı işlevsel mekânlara sahip yapıların ortaya çıkmaya başladığı alanda, temizlik ve belgeleme çalışmaları devam etmektedir. Sırlı ve sırsız seramik parçaların yanı sıra buluntular arasında yer alan lüleler ve sikkeler, dönem tespiti için uzmanlar ve alana ilgi duyan araştırmacılara önemli veriler sunmaktadır"