Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Horatius

Horatius nedir?

 

Horatius: Horatius adı, Roma'nın üç efsanesinde geçer.

1. Roma'lılar Etrüsk'lere karşı savaşırken her iki ordu çok adam yitirmişti, ama kimin yendiği, kimin yenildiği belli değildi. Bir gece her iki ordu bir ormanda karşı karşıya ordugâh kurmuşken, birdenbire ormanda tanrısal bir ses duyuldu, ses şöyle diyordu: "Etrüsk'ler Roma'lılardan bir adam fazla yitirdiler, Roma'lılar zaferi kazanmıştır". Bunu duyan Etrüsk'ler paniğe kapılıp kaçmışlar. Sesiyle düşmanı kaçıran Horatius da o ormanda tanrılaştırılmış.

2. Gene Etrüsk'lerle savaş sırasında tek gözlü diye anılan Horatius Codes Roma'yı Tiber'in karşı kıyısında bulunan düşmana karşı korumak için tek başına bir köprüyü tutmuş. Savaş sırasında bir ayağını da yitirmiş, ama Roma'nın düşmesini önlemiş. Horatius Codes şerefine Capitolium tepesinin eteğinde Roma'lılar bir heykel dikmişler.

3. Roma ile Alba arasındaki savaşta rol alan üç Horatius kardeşler üç Curiatius kardeşlerle teke tek savaşta çarpışmışlar ve zaferi kazanmışlardı. Tarihsel bir olay sayılan bu çarpışma herhalde eski bir efsaneye dayanmaktadır.

Tragedyalara konu oluşu şuradandır: Horatius kardeşlerin bir kız kardeşi Curiatius kardeşlerin biriyle nişanlıdır, nişanlısının ölümüne ağlayan bu kızı çarpışmadan sağ dönen Horatius öldürür, ama bu suçu Roma'yı kurtardığı için affedilir.