Anasayfa / Müzeler

Yunanistan müzelerindeki eserlere 'kutsal yağ' süren kadınlar yakalandı

Yunanistan müzelerinde son zamanlarda tarihi eserler üzerinde görülen yağ lekelerini araştıran görevliler, eserlere yağ süren iki kadını yakalamayı başardı. Yakalanan Bulgar kökenli kadınlar, İncil'in emrine göre arındırıcı olan kutsal yağı eserlere onları korumak için sürdüklerini söylediler.

 

Yunan basınında yer alan haberlere göre, Temmuz ayında Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Bizans ve Hristiyan Müzesindeki ikonalar, mermer sütunlar, kitabeler ve yazılı levhalar üzerinde yağ lekeleri fark edilmişti.

Müze yetkililerini şaşırtan yağ lekeleri yaklaşık bir ay sonra bu kez  Atina'daki Benaki Müzesi'ndeki eserler üzerinde görüldü.

Elleri yağlı kadını bir memurun dikkati yakalattı

Geçtimiz pazar günü, Atina'daki Eski Parlamento Binasında hizmet veren Ulusal Tarih Müzesi'nde görevli bir memurun uyarısı ile güvenlik görevlileri elleri yağlı bir kadını yakaladı.

Yunanistan Alpha TV’ne ismini açıklamadan demeç veren görevli, "Ziyaretçi kadınlardan birinin elinin yağlı  olduğunu fark ettim ve güvenlik görevlilerini uyardım. Onlar da şüpheliyi yakaladılar” dedi.

Polis yetkilileri konuyla ilgili iki kadının göz altına alınarak sorgulandığını açıkladılar. Kadınların Bulgar kökenli olduğu ve yakalandıklarında üzerinde yağ şişeleri bulunduğu belirtildi. 

Atina Haber Ajansı'nın verdiği bilgilere göre; sorgulanan  kadınlar polise, yağın İncil'de koruyucu ve temizleyici özelliklere sahip olduğunu belirterek, eserleri arındırmak için onları yağladıklarını söylediler.

Kadınlar bir tarikata mensup olduklarını söylediler

Kadınların polise verdiği ifadede, dini bir grubun üyesi olduklarını ve eserlere zarar verme niyetleri olmadığını söyledikleri belirtildi.

Emniyet mensupları kefaletle serbest bırakılan kadınların kamu mallarına zarar vermeye teşebbüsten yargılanacağını belirttiler.

Öte yandan eserleri yağlanan iki müzenin yetkilileri, ilk günden beri olaylı soruşturuduklarını ama  kamuoyuna yorum yapmadıklarını söylediler.

arkeolojikhaber.com