Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Yunan hükümeti arkeolojik alan ve müzeleri satacak iddiası

Helenik Arkeologlar Cemiyeti, Yunan hükümetini Kültürel Miras eserlerini, tarihi yapıları ve arkeoloji müzelerini yabancılara satmayı planlamakla suçladı. Satış için süper fona devredilen 10.119 adet tarihi eserden bazılarının listeye yanlışlıkla girdiği de iddialar arasında.

 

Helenik Arkeologlar Cemiyeti, (The Society of Hellenic Archaeologists) “radikal-solcu” olarak nitelendirdiği Yunanistan Hükümetini çeşitli kültürel miras anıtlarını, arkeolojik alanları ve müzelerini yabancı yatırımcılara satmayı planlamakla suçladı.

Helenik Arkeologlar Cemiyetinin iddiasında göre, ünlü Knososo Sarayı'nın da içinde yer aldığı Knossos arkeolojik sit alanı, Kandiye'nin Venedik surları, Bizans surları, Selanik Rotundası da dahil Kültürel Miras Alanları ile arkeoloji müzeleri de dahil olmak üzere, 10.119 adet tarihi alan 'gizli' koduyla "Özelleştirilecek Süper Rezervler" olarak Hellenic Varlıklar ve Katılımlar Şirketine (HCAP) aktarıldı.

Amna.gr siesinin haberine göre; Yunan arkeologlar, bu hareketin, Yunanistan'ın kültürel mirasını yönetme tarihinde eşi görülmemiş bir skandal olduğunu belirterek, hem yurt içinde hem de yurt dışında güçlü tepkilere yol açacağını savunuyorlar.

Yeni Demokrasi Partisi'nin başını çektiği Yunan muhalefet partileri ise Hükümeti hangi arkeolojik alanların ve diğer kamusal mülklerin "süper fonlara" aktarıldığını resmen açıklamaya çağırıyor ve "Ülkemizin arkeolojik alanları ve müzeleri Bay Tsipras ya da Bay Tsakalotos'a  (Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos') ait değil. Yunanistan’ın mirası satılık değil" sloganlarıyla muhalefet ediyor.

Yeni Demokrasi Partisi, 2015'te Yunanistan'da gerçekleşen önemli siyasi zirveden sonra Başbakan Alexis Tsipras tarafından açıklanan hükümlere rağmen Hükümetin, 19 Haziran’da 10.119 adet gayrimenkul varlığının satılması için HCAP’a devredilmesi kararını imzaladığına dikkat çekiyor.

Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos'un aldığı bir kararla, Ekonomi Politikası Konseyi tarafından Eylül ayında Yunanistan Meclisi'ne “gizlice” devredilen devlet mülkiyetinin içinde müzeler dahil, mahkeme salonları,  yerel yönetim binaları, spor alanları ve kamusal alanlarda yer alan sembolik binaların olduğu iddia ediliyor.

Muhalefetin bir diğer iddiası ise Kültür Bakanlığı'nın “arkeolojik alanları mülkiyeti satılamaz” demesine rağmen İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının; bazı anıtlar ve arkeolojik siteleri HCAP'ye aktarılacak özelleştirilecekler listesine "yanlışlıkla" dahil ettiği.