Anasayfa / Turizm

Tarihi Urfa Kalesi'nin ziyaret kapanmasında arkeoloji bahaneymiş!

5 seneyi aşkın süredir ziyarete kapalı tutulan Şanlıurfa Kalesi'nde arkeoloji kazıları sürerken kalenin ziyarete kapalı tutulması dikkat çekiyor. Herkes kalenin turistlere kapalı olmasını arkeoloji kazılarına bağlıyordu... Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülriz Kozbe, kazı çalışmasıyla ilgili verdiği bir röportajda nedenin farklı olduğu anlaşıldı.

 

Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Şanlıurfa Kalesi Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbe Başkanlığında arkeoloji kazıları süren Urfa Kalesi, Balıklıgöl ve Göbeklitepe'den sonra kente gelen yerli ve yabancı misafirlerin en çok ziyaret etmek istediği alanlardan. Ancak kale ziyarete kapalı ve sebep olarak da arkeoloji kazılarının güvenliği öne sürülüyor.  Prof. Dr. Gülriz Kozbe, geçen yıl temmuz ayında yaptığı açıklamada kalenin açılacağı tarih olarak 2023 Ağustos ayını işaret etmişti.  Ama ayın ilk haftası sona ererken Urfa Kalesi'nn ziyarete açılışı ile resmi kurumlardan bir açıklama yapılmadı.

Şanlıurfa Kalesi'nde ziyaretçiler için gezi yolu ve selfie çekme alanı bile yapıldı ama...

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Valiliği iş birliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülen Şanlıurfa Kalesi arkeoloji kazılarının hızlandırılması için; örümcek vinç kullanılması sağlandı. 

Aynı tarihlerde alanda çıkarılan tarihi bulguların ve zemine zarar verilmemesi için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından paydaş kurumların da destekleriyle bir yürüyüş yolu ve fotoğraf çekim alanının da yer aldığı tarihi alanların korunmasını ön planda tutan zeminler yerleştirildi.,

Bu çalışmalar Şanlıurfa’nın tarihi ve doğal güzelliklerini kuş bakışı görmek isteyenler iöin ümit vericiydi. Ancak  o günden bu güne kalenin ziyarete açılması yönünde herhangi bir gelişme olmadı. 

Kalenin ziyarete kapatılmasının arkeoloji ile ilgisi yok iddiası

Uffadasin.com sitesinin haberine göre;  Urfa Kalesinde yürütülen arkeolojik kazının Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülriz Kozbe, kazı çalışmasıyla ilgili verdiği bir röportajda kalenin ziyarete neden kapalı olduğu ve kalenin ziyarete ne zaman açılacağı yönündeki soruya verdiği cevapta “Benim en çok istediğim şeylerden biri de kaleyi bir an önce ziyarete açmak. Biliyorsunuz; 2018’den beri ziyarete kapalı. Şunu da özellikle belirteyim ki, Kale öyle zannedildiği gibi kazı yüzünden ziyarete kapalı değil, o tarihte meydana gelen ve ölümle sonuçlanan elim bir kaza yüzünden kapalı. Bakanlık, gerekli tedbirler alınıncaya kadar güvenlik gerekçesi ile kapatmış. Düşülen yerin de Kale ile hiçbir ilgisi yok. Geçtiğimiz yıllarda Kale’nin üzerinde görülen o dev kolonlardan başka mimari açıdan pek bir şey yoktu. Biz, kazı yapalım, ortaya görülmeye değer bir şeyler çıksın. Sonra da kazıları engellemeyecek bir yürüyüş yolu belirleyelim ve kaleyi tekrar turizme kazandıralım istiyoruz. İnsanlar gelip ziyaret etsinler. Burası Balıklıgöl ve bütün o tarihi çevre ile yakından alakalı, onun ayrılmaz bir parçası. Böyle kapalı kalmasın. O eski, çok ziyaret edildiği günlere geri dönsün. ”ifadelerini kullandı.

2018 yılında 8 çocuk babası Halil Dağ, doğum gününde tarihi kalede selfi (özçekim) yapmak isterken kayalıklara düşerek vefat etmişti.

arkeolojikhaber.com

 

2018 yılında 8 çocuk babası Halil Dağ’ın, doğum gününde tarihi kalede selfi (özçekim) yapmak isterken kayalıklara düşerek yaşamını yitirmesi yüzünden Urfa Kalesi’nin ziyarete kapalı olduğu öğrenildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerekli tedbirler alınıncaya kadar güvenlik gerekçesi ile Urfa Kalesini kapattı ancak o günden buyana hiçbir güvenlik tedbiri de almadı. 

Eyyübiye Yenice Bölgesinde Su Kesintisi

“KALENİN ZİYARETE KAPALI OLMASININ KAZI ÇALIŞMASIYLA HİÇ BİR İLGİSİ YOK”

Urfa Kalesinde yürütülen arkeolojik kazının Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülriz Kozbe, kazı çalışmasıyla ilgili verdiği bir röportajda kalenin ziyarete neden kapalı olduğu ve kalenin ziyarete ne zaman açılacağı yönündeki soruya verdiği cevapta “Benim en çok istediğim şeylerden biri de kaleyi bir an önce ziyarete açmak. 

Biliyorsunuz; 2018’den beri ziyarete kapalı. Şunu da özellikle belirteyim ki, Kale öyle zannedildiği gibi kazı yüzünden ziyarete kapalı değil, o tarihte meydana gelen ve ölümle sonuçlanan elim bir kaza yüzünden kapalı. 
Bakanlık, gerekli tedbirler alınıncaya kadar güvenlik gerekçesi ile kapatmış. Düşülen yerin de Kale ile hiçbir ilgisi yok. 

Geçtiğimiz yıllarda Kale’nin üzerinde görülen o dev kolonlardan başka mimari açıdan pek bir şey yoktu. Biz, kazı yapalım, ortaya görülmeye değer bir şeyler çıksın. Sonra da kazıları engellemeyecek bir yürüyüş yolu belirleyelim ve kaleyi tekrar turizme kazandıralım istiyoruz. İnsanlar gelip ziyaret etsinler. Burası Balıklıgöl ve bütün o tarihi çevre ile yakından alakalı, onun ayrılmaz bir parçası. Böyle kapalı kalmasın. O eski, çok ziyaret edildiği günlere geri dönsün. ”ifadelerini kullandı