Anasayfa / Turizm

Tarihi Akçakale gündüz kazıları gece ışıkları ile ziyaretçilerini bekliyor

Trabzon'un Akçaabat ilçesindeki tarihi Akçakale'de, Akçaabat Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığının iş birliğinde geçen yıl arkeolojik kazı çalışmarı başlayan kalede belediye tarafından yapılan ışıklandırma çalışması tamamlandı.

 

İlçeye 8 kilometre mesafede bulunan ve 13. yüzyılda imparator 2. Alexios tarafından yaptırıldığı tahmin edilem, Trabzon'un fethinden sonra Osmanlılara geçen ve o dönemde onarım gören Akçakale, yeşil ve mavinin tonlarıyla her mevsim ziyaretçilerin yanı sıra çok sayıda fotoğraf sanatçısını da ağırlıyor.

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, yaklaşık 1 yıl önce başlanan kazı çalışmalarının son aşamasına gelindiğini söyleyerek, "Eylülde kazıyı ve ışıklandırmalarımızı göstereceğimiz lansmanımız olacak ve bu sayede Akçakale'nin turizme kazandırılması adına bir eşiği de atlamış olacağız." ifadesini kullandı.

Daha sonra restitüsyon ve restorasyon çalışmalarına başlanacağını belirten Ekim, "Akçakale'nin çehresini değiştirecek bir kalemiz vardı. O kaleyi de gün yüzüne çıkarma fırsatı bulduk ve inşallah ilerleyen zamanda daha güzel olacak." diye konuştu.

Ekim, kaledeki kazı çalışmalarında çıkan tarihi eserlerin de eylüldeki toplantıda tanıtılacağını anlatarak, "Bu kapsamda da Akçakale'yi daha güzel bir tanıtım yolunda kendimize harita çizmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Işıklandırma çalışmalarının Akçakale'yi ziyarete gelen turistlerden ve yöre halkından beğeni aldığını belirten Ekim, turizmden daha fazla pay alma adına çevre düzenlenmesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.