Anasayfa / Arkeoloji / Ortadoğu

Suriye'de Troya Savaşı ve Amazonları konu alan mozaikler bulundu

Suriye'de son 10 yılın en önemli arkeolojik keşfi olarak nitelendirilen mozaikler, Humus kentinin Rastan kasabasında bulundu. Roma dönemine tarihlendirilen mozaiklerin arasında Troya savaşı ve Amazonları betimleyen sahneler olması dikkat çekti.

 

Suriye’nin üçüncü büyük şehri Humus yakınlarındaki Rastan kasabasında yaklaşık 1.300 metrekarelik alanı kaplayan Roma dönemi mozaikleri bulundu. 120 metrekarelik mozaik, Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün arkeoloji kazısı yaptığı eski bir yapıda ortaya çıktı.

Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü kazı ve arkeolojik araştırma müdür yardımcısı Dr. Humam Saad, mozaiğin gösterdiği sahneler arasında Trıoya Savaşı, Herkül'ün 12 görevinden sahneler Roma mitolojisindeki eski Amazon savaşçılarının nadir bir tasviri, Antik Roma deniz tanrısı Neptün tasvirini içerdiğini söyledi.

Associated Press’e bilgi veren Dr. Saad, “Önümüzde duran şey, küresel ölçekte nadir görülen bir keşif” dedi ve görüntülerin “detaylar açısından zengin” olduğunu ve Yunanlılar ile Truvalılar arasındaki Truva Savaşı’ndan sahneler içerdiğini de sözlerine ekledi.

Eserin bulunduğu alanın bir hamam ya da başka bir yapıya mı ait olduğu tam olarak belirlenemediğini belirten 
Saad, “Henüz kazıyı bitirmedik, ileri aşamalarda binanın işlevi ortaya çıkabilir” dedi..

Komşu ülkenin Nabu Müzesi’nden Lübnanlı ve Suriyeli işadamları, 4. yüzyıldan kalma mülkü satın alarak Suriye devletine bağışladı. Mozaik tabandaki her panel, yaklaşık 1 cm ölçülerinde kare şeklinde, küçük renkli taşlarla doldurulmuş.

Suriye’de ünlü bir aktris ve Nabu Müzesi’nin mütevelli heyeti üyesi Sulaf Fawakherji, Rastan’da başka yapılar satın almayı umduğunu, bu bölgenin keşfedilmeyi bekleyen miras alanları ve eserlerle dolu olduğunu söylüyor.

Fawkherji, “Başka yapılar da var ve mozaiğin çok daha geniş olduğu açık. Rastan tarihsel olarak önemli bir şehir ve muhtemelen turizm için çok önemli bir miras şehri olabilir.” diyor.