Anasayfa / Aktüel

Sık karşılaşılan insansı tür isimleri Türkçe'de ne anlama geliyor?

Paleontoloji, antropoloji ve arkeoloji meraklılarının okuduğu haberlerde çok sık karşılaştığı insansı türlere ait isimlerin Türkçe karşılıkları:

 

İnsansı türlerin başında bulunan Homo kelimesi Latincede adam anlamına gelir. Adam kelimesi bilimsel alanda İnsan anlamında kullanılır.

Peki Homo kelimesinin ardındaki kelimeler ne anlama geliyor?

Homo Erectus: Erekte olan, dikilen, ayakta duran insan. İki ayak üzerinde dik yürüyen ilk insansı tür olduğu tahmin ediliği için türe bu ad verilmiştir?

Homo Rudolfensis: Rudolf İnsanı. Türe ait olduğu iddia edilen fosil parçaları Kenya'daki Rudolf Nehri civarında bulunduğundan bu isimle adlandırılmıştır.  Yaşadığı tartışmalı bir türdür ve paleontolojik sahtekarlık olduğu savunulmaktadır.

Homo Ergaster:‘Çalışan İnsan anlamına gelir. Alet üretip kullandığı tahmin edilen ilk insansı tür olduğu tahmin edildiğinden bu şekilde adlandırılmıştır.

Homo Heidelbergensis:  Heidelberg İnsanı demektir. Fosil parçaları Almanya'nın Heidelberg kentinde bulunduğu için bu şekilde adlandırılmıştır.

Homo Neanderthalensis: Neanderthal İnsanı. İlk fosilleri Almanya'nın Neanderthal Vadisinde bulunduğu için bu isismle adlandırılmıştır.

Homo Denisovan / Denisova hominins:  Denisova İnsansısı.  Türe ait ilk fosil Rusya'daki Denisova mağarasında bulunduğundan bu isismle adlandırılmıştır.

Homo Sapiens: Akıllı insan. Zeki insan anlamına gelir.