Anasayfa / Arkeoloji / Ortadoğu

Pers Kralı Darius'un mezarı yakınında üç dilli yazıt keşfedildi

Arkeologlar, Nakş-ı Rüstem'de Darius'un mezarının bulunduğu civardaki bir yamaçta, şimdiye dek varlığı fark edilmemiş üç ayrı dilde yazılar içeren bir kitabe keşfetiler. Kitabede Farsça, Babilce ve Elamca yazılmış metinler yer alıyor.

 

Adını, anıt mezarların altlarındaki İran mitolojisinin ünlü kahramanı Rüstem'i tasvir ettiği düşünülen
Sasani oymalarından alan İran'ın Fars eyâletinde Persepolis'ten 12 km kuzeybatıda yer alan Nakş-ı Rüstem (Rüstem'in Resmi) arkeolojik alanında 3 ayrı dilde yazılmış bir yazıt keşfedildi.

İran İslam Cumhuriyeti resmi haber ajansı IRNA'nın verdiği bilgilere göre; Darius'un mezarının bulunduğu alandaki bir yamaçta, şimdiye dek varlığı fark edilmemiş yazıtın, Farsça, Elamca ve Babilce  metinler içerdiği ve dilbilimciler için üç antik dile yeni fiiller ekleyecek öneme sahip olduğu belirtildi.

Fransız arkeolog Werther Henkelman, yazıtın keşfedilmesinin Persepolis arşivlerine önemli yeni bilgiler katacağını belirterek, "iki bin yıldan uzun süredir yosun ve liken altında gizli kalan yazıtın keşfedilmesi, antik İran çalışmaları ve antik dilbilimi alanında büyük önem arzediyor" dedi.

Kitabede neler var?

Yazıtta, MÖ 6. yüzyılda Büyük Kiros tarafından kurulan Pers devleti Achaemenid İmparatorluğu dönemindeki soylu ailelerin soyağacına ışık tutacak isimlerin ve bilgilerin yer aldığını belirten Werther Henkelman, "Bu yazının keşfi, arkeologlara Achaemenid Kralı'nın müttefikleri ve danışmanlarını oluşturan halka hakkında harika bilgiler sunuyor" şeklinde konuştu.

Bölgede onlarca yıldır arkeolojik araştırmaların sürdüğünü belirten Fransız arkeolog Werther Henkelman, değerli başka yazıtlar da keşfedebileceklerini umduğunu belirttti.

arkeolojikhaber.com