Anasayfa / Arkeoloji / Amerika

Meksikalı arkeologlar Aztek öncesi Toltek kültürünü aydınlatmaya çalışıyor

Meksika’nın Tula kentinde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarda Toltek kültürüne ait 10’un üzerinde insan iskeleti ve 100’ün üzerinde arkeolojik kalıntı ortaya çıkarıldı.

 

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen kazılarda ondan fazla mezar ve üç tarihi döneme ait yüzden fazla nesne keşfedildi.

İlk tarihi dönem, MS 600-1150 yılları arasında Meksika'nın bu bölgesinde yaşayan Toltek kültürüne ait. İkinci dönem ise Azteklerin mirasına ışık tutuyor. Demir nesne ve kumaşların bulunduğu katmanın son döneme işaret ettiği kaydedildi. Keşif alanının etrafındaki yapılaşmanın kamu otoritesi tarafından sıkı kontrol altına alınacağı ve arkeolojik kazıların devam etmesi için bölgenin dikkatli bir şekilde korunacağı belirtildi.

Arkeolog Luis Manuel Gamboa Cabezas: "Esas ilgi alanımız Hispanik öncesi devirdir. Yani İspanyolların gelişinden önce hangi kültürlerin burada olduğunu bilmek, nasıl yaşadıklarını öğrenmek ve yaşam tarzlarıyla çalışma biçimlerini ortaya çıkarmaya çalışmaktır. Yirmi kilometrekarelik bir alanı koruma altına almaya çabalıyoruz." derken, Arkeolog Husein Amador Palacios: "Burayı kazma fikri, Toltek uygarlığına ait mimari ve kültürel unsurları bulma çabasının bir ürünü." şeklinde konuştu.